Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu ekipleri, tefecilere yönelik operasyon başlattı. Operasyonda ekonomik sıkıntıda olup acil nakit paraya ihtiyaç duyan veya piyasaya olan borçlarından dolayı bankalardan kredi çekemeyen bazı vatandaşların, çözüm bulma adına telefecilerden yüksek komisyon karşılığı para alışverişi yaptığı belirlendi.

BORÇLARI KATLANIYOR

Polis, takibe aldığı kuyumculuk ve iletişim bayiliği adı altında faaliyet yürüten işyerlerinde, ekonomik olarak zor durumda olan vatandaşların kredi kartı ile satış yapmış gibi gösterilerek, çekilen tutar üzerinden değişen oranlarda komisyon alındığını belirledi. Yapılan incelemelerde ise ortada herhangi bir mal ya da ürün satışının olmadığı, hayali bir ticari işlemin gerçekleştirildiği, vatandaşın sadece geçici bir süreliğine nakit ihtiyacının karşıladığı, bankalara olan kredi kartı borcunun da her geçen ay katlanarak arttığı ortaya çıktı. Bu işyerlerinde bazen günlük işlem limitinin 150-200 bin lira civarında olduğu, bazı iletişim bayilerinde aylık 2.5-3 milyon lira civarında kontör satışı gerçekleştirildiğinin tespit edildiği ve bu kişilerin kısa sürede dikkat çekici bir şekilde zenginleştikleri belirlendi.

101 BİN LİRAYA EL KONULDU

Yapılan araştırma ve takiplerin tamamlanmasının ardından polis 1-28 Kasım tarihleri arasında bir kuyumcu ile 3 iletişim bayisine operasyon düzenledi. Düzenlenen operasyonda farklı şahıs ve bankalara ait 310 adet kredi kartı, 5 adet pos cihazı, çok sayıda pos cihazı çıktısı ile bu yolla sağlanan 101 bin 835 liraya paraya el konuldu. 5 kişi hakkında yasal işlem yapıldığı belirtilirken, operasyonun sürdüğü kaydedildi.


CA(GG/AK)