Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı ve MİT'in kordinasyonu ile Lice İlçesi Dibek Köyü bölgesindeki ormanlık alanda PKK terör örgütüyle bağlantılı olduğu belirtilen bir uyuşturucu operasyonu düzenlendi. Ormanlık alanda barınan teöristlerin etkisiz hale getirilmesi ve bölgedeki esrar üretim alanlarının tespiti için düzenlenen operasyona MİT Bölge Başkanlığı, istihbarat desteği sağladı. Operasyona 13 tim olmak üzere yaklaşık 300 güvenlik görevlisi katılırken, 7'nci Kolordu Komutanlığı'ndan da Kobra ve Skorsky helikopterler havadan destek sağladı. 

ORMANDA TOPRAĞA GÖMÜLÜ 15,5 TON ESRAR 
Operasyonu Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Seyfullah Saldık ve Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Hilmi Atabay bizzat yönetti. Operasyon öncesi Kobra helikopterler bölgede olması muhtemel terörist grupları ateş altına aldı. Bu sırada Skorsky helikopterler öncü birlikleri operasyon bölgesine indirdi. Öncü  birliklerin güvenlik önlemi almasının ardından zırhlı araçlar ve diğer timler de karadan operasyon alanına girdi. Dibek Köyü'nün güneyinde yer alan sık ormanlık alanda arama tarama yapan askeri birliklere 3 adet narkotik köpeği de de eşlik etti. Yapılan operasyon sonucunda bölgede ormanlık alanda kurutulmuş şekilde ve toprağın altına gizlenmiş varillerde toplam 15.5 ton esrar ele geçirildi. Bölgede bulunan 60 bin kök dişi hint keneviri imha edilirken çok sayıda elek ve uyuşturucunun tartılması için terazi de bulundu. Olayla ilgili olarak 5 şüpheli gözaltına alınırken, soruşturmanın devam ettiği belirtildi. Ele geçirilen uyuşturucunun Diyarbakır'dan çıkış fiyatının yaklaşık 17 milyon lira olduğu öğrenildi. 

OPERASYONDAN DÖNEN ASKERLERE SALDIRI: 1 YARALI
Operasyonun tamamlanmasının ardından geri dönen askeri birliklere 5 kişi oldukları tahmin edilen terörist grup tarafından 400 metre mesafeden ateş açıldı. Açılan ilk ateş sırasında bir güvenlik görevlisi hafif yaralanırken, kısa süreli çatışma yaşandı. Çıkan çatışma sonucunda teröristlerin sık ormanlık alandan faydalanarak izlerini kaybettirdikleri belirtildi. Ele geçen uyuşturucu ile PKK'nın önemli bir finans kaynağına engel oldunduğu kaydedildi. Operasyon sırasında terör örgütünün geçici barınma yerlerinin de imha edildiği öğrenildi. Güvenlik güçleri terör bağlantısı olmadan bu kadar büyük miktarda uyuşturucunun bulundurulmasının mümkün olmayacağını söyledi. 
UYUŞTURUCU YETİŞTİRMEK İÇİN ÖZEL SU HATTI
Operasyon sırasında toprağın altına gizlenmiş çok sayıda esrar dolu varil ele geçirildi. Toprak altına gizlenmiş varillerin istihbari çalışma ve narkotik köpeklerin araması ile bulunduğu öğrenildi. Ele geçirilen kubar esrarın büyük bölümünün ise kurutulmak üzere ormanlık arazide yerlere serildiği  belirtildi.  PKK'lıların araziyi mayınlama ihtimaline karşılık bölgeye girmeden önce mayın araması da yapıldı. Bölgeye havadan indirilen jandarma timleri daha önceden yapılan istihbarat çalışması nedeniyle çok sayıda uyuşturu saklanmış bölgeyi kısa zamanda buldu. Operasyonda şüphelilerin uyuşturucu yetiştirmek için özel su hattı çektikleri de tespit edildi. Toprağın altına gizlenen uyuşturucu varillerinin bazılarının önüne dikkat çekmemesi için duvar örüldüğü görüldü. Örülen taş duvar iş makinalarınca yıkılarak uyuşturucu varilleri ortaya çıkarıldı. Operasyonda tarlada bulunan dişi hint kenevirleri de sökülüp yakılarak imha edildi. 

TERÖRİSTLERİN GEÇİCİ BARINMA YERLERİ TESPİT EDİLDİ.
Uyuşturucu operasyonu sırasında bölgede bulunan teröristlerin geçici barınma yerleri de bulunarak imha edildi. güvenlik görevlileri burada teröristlerin kullandığı yaşamsal malzemeleri de imha etti. Bölgede çok sayıda mutfak eşyası ve teröristlerin kullandığı çaydanlık gibi malzemeler bulundu. 
VALİ: TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÖNEMLİ BİR FİNANSMANINA ENGEL OLUNMUŞTUR 
Diyarbakır Valisi Mustafa Topak İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Hilmi Atabay ile birlikte ele geçirilen uyuşturucumlarla ilgili basın açıklaması yaptı. Yapılan operasyonlarda uyuşturucu ticareti ve terör örgütü arasında kesin bağlantı olduğunu ifade eden Toprak, şöyle dedi:
"Terör örgütü silah, insan kaçakılığı ve uyuşturucu üzerinden kirli paralardan elde ettiği kaynaklarla hain emellerini gerçekleştiriyor. PKK terör örgütünün önemli bir finansmanına engel olunmuştur. Soruşturma Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yürütülen narko-terör dosyası üzerinden yürütülmektedir. Dün yakalanan bombalı aracın sürücüsünün de uyuşturucu kaçakçılığı noktasında bağlantılı olduğu tespit edilmiştir. Bölücü terör örgütü bir taraftan küçük yaştaki çocukların beynini yıkayıp dağa çıkarırken, bir taraftan çocuk ve gençleri uyuşturucuya alıştırarak kendi kirli emellerine hizmet ettirmektedir. Terörist örgüt uyuşturucu imal ve ekimi yolula terörist faaliyetlerini finanse etmektedir. Kanlı terörist eylemlerin finans kaynaklarına önemli bir darbe vurulmuştur.Şimdiye kadar Türkiye'de bir köyde bir defada yakalanan en büyük operasyonu gerçekleştirilmiş oldu. Çocukları suç çetelerinin içine çekmek isteyenlerin emelleri boşa çıkmıştır. Terör tehdidini göz önüne aldığınızda güvenlik güçlerimizi sık ormanlık alana sokmamızın bir sebebi de orada asla terör bağlantısı olmadan bu faalietlerin yürütülmesi mümkün değildir. Arazide uyuşturucu olduğu zaman bizim görevimiz bunu etkisiz hale getirmektir. Terör örgütü milis ve işbirlikçilerini uyuşturucuyla bağlantılı kişilerden seçmektedir. Terörist örgüte giden o paraları kesmek konusunda kararlıyız. Bu südürülebilir ve takip edilmesi gereken bir konudur. Terör örgütü ve uyuşturucu arasındaki ilişki çok açık ve nettir." 
 
FB,SS(GG/AK)