Bugün Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait helikopter ile 12-22 Haziran Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftası Festivali’ne katılmak üzere eşi Sare Davutoğlu ile birlikte kente gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Vali Abdil Celil Öz’ü makamında ziyaret etti. 12 Haziran Stadı’na indikten sonra karayolu ile valiliğe geçen Bakan Davutoğlu, çıkışta gazetecilerin Suriye ile ilgili sorularını yanıtladı.

Dün BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ile kendi talebi üzerine bir görüşme yaptığını açıklayan Bakan Davutoğlu, “Dün Kofi Annan’ın talebi üzerine Suriye’deki son gelişmeleri istişare etmek üzere telefon görüşmesi yaptık. Kendisi özellikle son dönemdeki katliamlardan sonra Suriye’deki güvenlik durumu ve sonrası ile ilgili gözlemlerini BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulda yaptığı sonuçlarla ilgili bilgi aktırdı. Yeni bazı diplomatik inisiyatifler geliştirilmesi hususunda hem kendi kanaatlerini aktardı hem de bizim kanaatlerimizi sordu. Geçen hafta 14 bakan arkadaşımızın katılımı ile Suriyeli Dostlar Grubuna mensup gerek bölgeden gerekse BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa ülkelerinden oluşan 14 bakan arkadaşımızla berebare bir istişare yapmıştık. Ben de kendisine bu istişare ile ilgili bilgi aktardım ve her türlü yeni inisiyatife çözüm bulacak, kanı durduracak her türlü yeni girişime olumlu baktığımızı söyledim. Sayın Annan’ın veya BM’nin yapacağı girişimleri de bu çerçevede değerlendirdiğimizi ifade ettim” dedi.

"TÜRKİYE İÇİN GERÇEKTEN IZDIRAP VERİCİ GELİŞMELER"

Girişimlerin ve somut adımların bir an önce atılması gerektiğini de vurguladığını söyleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Bu yeni girişimlerin daha önceki girişimler gibi Suriye rejimine daha çok insanın öldürülmesine sebep olacak katliamları yapabilmek için zaman tanımaması gerektiğini, bu girişimlerin mutlaka somut adımları içermesi ve daha önce altı maddelik planın kayıtsız şartsız en kısa sürede bir takvim içinde uygulanmasının temin edilmesinin önemini vurguladım. Çünkü bildiğiniz gibi her an her gün Suriye'den daha çok katliam ve ölüm haberleri geliyor. Bunlar bizim için Suriye’yi ezeli ve ebedi kardeş gören bir Türkiye için gerçekten ızdırap verici gelişmeler. O bakımdan biz elimizden gelen çabayı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdul Basit Seyda’nın Esad’ın görevi yardımcısına bırakması yönündeki açıklamalarının sorulduğu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu şöyle devam etti:

"ESAD 1.5 YILA YAKIN SÜREDİR GÜVENİLİRLİĞİNİ KAYBETTİ"

“Suriye ulusal konseyinde yeniden yapılanma çerçevesinde bazı görev değişiklikleri oldu. Sayın Seyda muhalefette uzun yıllar katkı veren siyasi kimliktir. Biz daha önce bir çok vesilelerle vurguladığımız bir husus bu. Halkın güven duyacağı halkın güvenlik yapılanmasında içinde kendisini huzur içinde bulabileceği herhangi bir görev değişikliği kabul edilebilecek bir adım olur. Bu çerçevede maalesef sayın Esad, 1.5 yıla yakın sürdürdüğü tutumu ile halkın nezdindeki güvenilirliliğini önemli ölçüde kaybetmiştir.”

Daha sonra Bakan Davutoğlu, Amasya Oteli’ne geçerek burada işadamları ile birlikte yemek yedi.


MS,ST(İS/AAA) (FOTOĞRAF)