Gebze ve Dilovası’ndaki kömür tesislerinin, Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi alanı olarak belirtilen bölgeye taşınması için Kocaeli Valiliği tarafından verilen süre bugün  doldu. Yarından itibaren Dilovası’ndaki limanlardan, yol kenarında kurulu bulunan işleme tesislerine kömür sevkiyatı yapılmasına izin vermeyecek. Vali Ercan Topaca, daha önce yaptığı açıklamada, sayıları  25'i bulan kömür tesislerinin tamanının Kömürcüler OSB'ye taşınması konusunda kararlı olduklarını, taşınmayan tesislere mevcut yerlerde faaliyet izni vermeyeceklerini duyurmuştu. 

Ancak OSB'ye birçok kömürcü gitmek istemezken, ilçe sakinleri ve zaten sanayiden kaynaklanan kirlilikle boğuşan Dilovası'nın rüzgar alan hakim bir tepeye kurulan Kömürcüler OSB'den tüm kömür tozunun ilçenin üzerine yağacağını savunarak bunun durdurulmasını istiyor. Son olarak, ilçede faaliyet gösteren Ekoloji ve Sağlık Derneği Ankara’ya giderek Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan aracılığıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Hazırladıkları dosyayı Kılıçdaroğlu’na sunan dernek yetkililerine Kılıçdaroğlu'nun, "Konuyla yakından ilgileneceğim. Dilovası halkı gerçekten çok mağdur. Bizim bu ilçe sakinlerinin sorunuyla ilgilenmek boynumuzun borcudur" diyerek ilgilenme sözü verdiği ifade edildi.

PRPF. DR. ONUR HAMZAOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu da Kömürcüler OSB ile ilgili olarak yaptığı açıklamada içersinde evlerin, işyerlerinin, lokanta ve bakkalların olduğu bir mahalleyi sanayi bölgesi ilan etmenin oldukça vahim durum olduğunu belirtti. Daha önce Dilovası'ndaki anne sütü ile bebeklerin kakalarında sanayiden kaynaklanan kirlilik nedeniyle ağır metal tesbit edildiğini açıkladığı için yerel yöneticilerden sert tepki gören, Kocaeli Büyükşehir belediye Başkanı AK Partili İbrahim Karaosmanoğlu ile de kendisine "Şarlatan" dediği için mahkemelik olan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da değerlendirmelerde bulundu.

Dilovası Koruma ve Geliştirme Platformu’nun düzenlediği toplantıya katılan Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, ilçenin kuzeybatısında yapılması planlanan Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'nin, TBMM Araştırma Komisyonu'nun ‘Bir çivi bile çakılması uygun değildir’ raporlarına rağmen, ilçenin tek temiz hava girişi olan noktaya 25 kömür işletme tesisinin taşınarak bu bölgede organize sanayi alanı oluşturulmak istenmesinin vahim bir gelişme olduğunu söyledi. Prof.Dr. Hamzaoğlu, şöyle dedi:

"Uzun süredir incelediğim bir kente yapılması planlanan kömür tesisleri açıkça bir sorundur. Ancak bu sorun sadece Dilovası’nın sorunu değil, tüm Kocaeli’nin hatta tüm insanlığın sorunudur. Böyle bir bölgeye arıtma tesisinin yapılması da oldukça geç olmuştur. Yani Dilovası’na gereken önem verilmemiş, bölge halkı mağdur edilmiştir. Dilovası’nda yaşayan halkımızın sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır."



OY,BK(MB/İD)