Adıyaman'da geçen hafta yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen 46 yaşındaki Fatma Ağır'ın yakınları, organlarını bağışlamaya karar verdi. Organ Bağış Koordinatörlüğü'ne yapılan başvuru üzerine, Diyarbakır'dan Adıyaman'a giden Dicle Üniversitesi'ne bağlı uzman heyeti, bir saat süren operasyonla Fatma Ağır'ın kornealarını aldı. Ambulansla Diyarbakır'a getirilen iki kornea 4 yıldır görme bozukluğu yaşayan 52 yaşındaki Ömer Yel ve 15 yıldır sağ gözü görmeyen 50 yaşındaki Reşit Ülker'e nakledildi. 1 saat 30 dakika süren nakil operasyonlarını 4 gün önce, Dicle Üniversitesi Göz Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nda görevli Yrd.Doç.Dr. Yasin Çınar ve Dr. Kürşat Cingü gerçekleştirdi. Başarıyla sonuçlanan ameliyatların ardından her iki hastanın da sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

ALAN: TÜRKİYE'DE 10 BİN KORNEA NAKLİ BEKLEYEN HASTA VAR

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof.Dr. Sait Alan, Türkiye'de 10 bin kornea nakli bekleyen hasta olduğunu söyledi. Başhekim Alan, "Bu bölgede nakil bekleyen 60 hasta var. Dicle Üniversitesi'nde organ nakline başladık. İki tane 10-15 yıldan bu yana tam olarak göremeyen hastamıza kornae nakli yaptık. Bu hastalarımız şu an görebiliyorlar ve durumları iyi. Bu arada bölgedeki ilk göz bankasını açtık. Bu 500 bin euroya mal oldu. Bölgede 60 hasta kornea nakli bekliyor. Kornealar ekibimiz tarafından Adıyaman'dan başarılı bir şekilde alınarak nakledildi. Halkımızı organ bağışı konusunda duyarlılığa davet ediyoruz"dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan Kürşat Cingü ise, "Aldığımız iki adet kornea için iki hastamıza haber verdik. Operasyon 1 saat 30 dakika sürdü. Operasyonu doktor arkadaşım Yasin Çınar ile birlikte yaptık. Organ Nakil Koordinatörlüğü bize bağış olduğunu bildirince hemen harekete geçtik. Ekibimiz Adıyaman'a gitti ve ilgili kişiden korneaları alıp getirdi. Burada yapılan başarılı operasyonla korneaları naklettik" dedi.

Kornea nakli yapılan ve Dört yıldan bu yana sağ gözünde görme bozukluğu yaşayan Ömer Yel, "Şimdi çok güzel görüyorum. Ameliyat çok güzel geçti" dedi. Sağ gözüne kornea nakli yapılan Reşit Ülker ise, "1996 yılında ameliyat oldum. İki gözümden ameliyat olmuştum. Sol gözüm düzeldi. Ama sağ gözümden göremiyordum. Kaç senedir tek gözle yaşıyordum. Çok yerlere gittim. ama çaresi yok dediler. Sonra buraya geldim. Doktorlar göz nakli yapacaklarını söyleyerek beni sıraya yazdılar. Bir hafta sonra aradılar ve ameliyata aldılar. Ameliyat çok güzel geçti ve memnun oldum. Şimdi çok güzel görüyorum" dedi.