KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin davetlisi olarak bugün Konya'ya geldi. 'Kıbrıs Müzakerelerinde Son Durum' konulu konferans verecek olan Eroğlu, ilk olarak Vali Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti. 

Ziyaret sırasında Kıbrıs'ta iki ayrı halkın yaşadığını ifade eden Derviş Eroğlu, ''İnşallah Rumlar, Kıbrıs'ta yaşanan gerçekleri görür ve kabul eder. Bir barış ve barıştan ziyade, bir anlaşma elde ederiz. Kıbrıs'ta barış içinde ve iyi komşuluk ilişkisi içerisinde yan yana yaşayan iki ayrı halk vardır. Müslüman Türk halkı ve Hristiyan Rum halkı. Eksik olan bir anlaşmadır. Bütün gayretimize rağmen bu anlaşmayı bugüne kadar Rumların uzlaşmazlığı nedeniyle sağlayamadık. Belki bundan sonra sayın Dimitris Hristofyas ya da ondan sonra kim gelecekse, gerçekleri kabullenir. Kıbrıs'ta kendileriyle aynı haklara sahip olan Kıbrıs Türk halkının varlığını kabul eder. Ortak kuracağımız bir devlet çatısı altında yan yana iki ayrı halkın yaşayacağı bir anlaşma imzalayabiliriz, diye düşünüyorum'' dedi.

GÖRÜŞMELERE KATKI SAĞLAMAZ

Gazetecilerin, bu yılın ikinci yarısından itibaren Güney Kıbrıs Rum kesminin AB dönem başkanlığını yapacağını ve bunun barış göreşmelerine katkısının ne olacağını sorması üzerine Eroğlu, Rum kesiminin dönem başkanlığı yapmasının, Kıbrıs'taki görüşmelere katkı sağlamayacağını belirtti. 

Rumların haksız bir şekilde AB'ye alındığını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

''Kıbrıs Cumhuriyeti, bize göre Rumların işgali altındadır. Kıbrıs Cumhuriyeti, bildiğiniz gibi Türk ve Rum ortaklığına dayalı bir Cumhuriyet. 1963'te biz Cumhuriyet'ten dışlandık ama  BM Güvenlik Konseyi, barış gücü askeri gelecek diyerek Kıbrıs Cumhuriyeti'ni maalesef Rum tarafına bırakmıştır. O gün, bugün Kıbrıs Cumhuriyeti dendiği zaman Kıbrıs Rum Cumhuriyeti olduğunu dünya bildiği halde BM üyesi, son zamanlarda AB üyesi olmuştur. Dolayısıyla bu şartlarda ve özellikle Avrupa Birliği'nin bize ambargolar uyguladığı bir zamanda, Rum tarafının AB dönem başkanı olması Kıbrıs'taki görüşmelere bana göre katkı sağlayacak bir durum yaratmayacaktır"  



MKY,HD(İA/AK)