TRT Haber'in canlı yayınına katılarak gelişmeleri değerlendiren Davutoğlu, öncelikle kayıp 2 pilota ulaşmaya çalıştıklarını, düşürülen keşif uçağımnın görev tanımı radar sistemimizi test ve eğitim amaçlı olduğunu anlattı. Bakan Davutoğlu, "Uçağımız uluslararası sularda düşürüldü. Uygulamada takip edeceğimiz yolu belirledik. Adımlarımız kararlı olacak biz fevri adım atmayız. Başbakanımızla yaptığımız eylem planını uygulamaya başladık. Açıklamanın bugüne kalması resmin tamamını görmek içindi.Bugün hem ulusal hem uluslararası kamuoyunu bilgilendireceğiz" dedi. Davutoğlu' nun açıklamalarından satırbaşları şöyle;

KAYIP PİLOTLARI BULMAYA ÇALIŞIYORUZ: Herş eyden önce kaybolan iki pilotumuzun ailesine sabır ve metanet diliyorum. Devletimizin bütün imkanlarıyla pilotlarımızın bulunması için çaba sarfediyoruz. Olayı olduğu andan itibaren şuana kadar gemilerimiz ve helikopterlerimiz alanı tarıyor. İnşallah hayırlı bir haber alırız. Ailelerimize sabır ve metanet diliyorum.

EYLEM PLANINI HAREKETE GEÇİRMEYE BAŞLADIK: Bu olayın gelişimi itibariyle bakıldığında çok ciddi sonuçları olabilecek bir olay olması hasebiyle en başından itibaren hükümetimiz Sayın Başbakanımız yetkililerimiz son derece soğukkanlı bir şekilde önce olayın mahiyetini anlamak üzere ve bir kriz yönetimi bilinci içinde süreci yönetmeye çalıştık. Cuma günü 11.58 civarında uçağımızla temasın kaybedilmesi sonrasında Genelkurmay Başkanlığımız tarafından Dışişleri Bakanlığımız'a haber iletildi. Suriye tarafıyla temasa geçildi. Çünkü, bizim birinci önceliğimiz pilotlarımızın sağlığıydı. Suriye tarafından da verilen bilgilerle uçağımızın düşürüldüğü teyit edildikten sonra o andan itibaren şuana kadar belli sistematik adımlarla yürütülen kriz yönetimi yapıyoruz. Olayın mahiyeti anlaşıldıktan sonra Başbakanımız'ı Brezilya dönüşü uçaktan arayarak bilgilendirdim. Ayrıca Cumhurbaşkanımız Gül ve Başbakan Vekilimiz Bülent Arınç'a da bilgi verdim. Dışişleri Bakanlığımız sürekli Genelkurmay Başkanlığı ve Mit müsteşarlığımızla temas halinde olayın resmini çekmeye hemde süratle olay yerine intikal edip pilotlarımızı arama çalışmasını sürdürme çabası içinde olduk. Sayın Başbakanımız doğrudan Ankara'ya geldiler Cuma akşamı kriz toplantısını yaptık. Dün de önceki gece toplantıda alınan kararlar çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığımız , Dışişleri Bakanlığımız ve MİT Müsteşarlığımızın yetkilileri ile birlikte yaklaşık 5 -6 saat süren daha teknik bir çalışma yürüttük.

ADIMLARIMIZI TESPİT ETTİK: Adımlarımızı tespit ettik bir eylem planı içinde takvimlendirilmiş bir çerçevede. Öğleden sonra bu çalışmaları tamamladıktan sonra bütün verileri Başbakanımıza arzettim. Başbakanımızın verdiği talimatla eylem planını harekete geçirmeye başladık.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI: Aarama- kurtarma çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor Çeşme kurtarma gemimiz alanda. Onun yetmediği yerde takviye arama gemimiz de yolda. Çalışmalarımız aralıksız sürdürülüyor. Suriye karasularında yürütülen çalışma olduğu için de Suriye ile de koordineli ancak biz yürütüyoruz. Birlikte bir ekip çalışması değil. Suriye tarafı da kendi çalışmasını yapıyor. Bizim bu çalışmayı yapabilmemiz için de bir koordinasyon gerekli.

FEVRİ ADIM ATMAYIZ: Dün (Cumartesi) yaptığımız plan çerçevesinde 2'si başbakan , 10' u dışişleri bakanı 15 muhatap ile görüştüm. Saat 01.00'e kadar bizim perspektifimizden olayla ilgili bütün bilgiler değerlendirildi. Türkiye Cumhuriyeti devleti ciddi kriz yönetimi bağlamında ciddi tecrübelere sahip nerede hangi adamı atacağını bilen bir birikime sahip bir ülkedir, Biz fevri adım atmayız. Herhangi bir yanlış bilgiye dayalı bir eylem içinde olmayız. Önce tüm doneleri elimizde toplarız ne olduğunu tespit ederiz. Sonra da adımlarımızı kararlı şekilde atarız. Açıklamanın bugüne kalması bu resmin tam olarak çekilmesini sağlamak amacıyla idi.

ULUSLARARASI KAMUOYUNU BİLGİLENDİRECEĞİZ: Bugün ilgili bütün ülkeler yani bölge ülkeleri Nato üyesi ülkeler BM Güvenlik Konseyi üyeleri hepsi tek tek elimizdeki veriler ışığında bilgilendirilecek. Dolayısıyla uluslararası kamuoyu ve BM'ye bu çerçevede bir bildirimde bulunacağız.

BAŞBAKANIMIZ, PARTİ LİDERLERİYLE GÖRÜŞECEK: Partilerimiz, bizim açımızdan milli bir mesele olduğu için bu milli meselenin çözümü ve ortak tavır için başbakanımız tarafından bizzat bilgilendirilecekler. Dolayısıyla bizim ulaştığımız resim uluslararası ve ulusal kamuoyumuz tarafından bugün görülecek.

UÇAĞIN SURİYE İLE GİZLİ BİR MİSYONU YOKTUR: Çok net ifadeyle vurgulamak istiyorum; Uçağımızın görev tanımı Ulusal güvenlik sistemimimiz itibariyle ulsal radar sistemimizin test edilmesi ve eğitim amaçlı bir uçuştur. Suriye'ye dönük, Suriye'nin şu anki yaşadığı kriz ile ilgili bir herhangi bir misyonu herhangi bir görev tanımı yoktur. Tüm sahilerimizde ve hava sahamızda ulusal güvenliğimizi ilgilendiren çalışmalarla ilgili sürekli uçuşlar yapılır.

UÇAĞIMIZ SİLAHSIZDI, KİMLİĞİNİ GİZLEMEDİ: Uçağımız tek başına 'solo uçuş' yapmıştır. Eğer başka özel bir gündem olsa hiç bir ülke uçağını böyle riskli bir misyon için tek başına göreve göndermez. Dolayısıyla sürekli de yapıldığı için bir risk unsuru gözetilmediğinden uçuş tamamiyle o mantık içinde tanzim edilmiştir. Uçağımız silahsızdır. Ancak test ve eğitim uçuşu yapan uçaklar bu şekilde giderler ve taraflar bunu bilir. Bilmesi illa bildirim olduğundan değil uçağın bu tür uçuşlardaki kimliği açık olmuşsa ki bizim uçağımız açık kimlikle uçuyor yani gizlendirilmiş bir kimlik kamufle edilmiş bir yapı değil. Açık olarak uçağımızın görünen uluslararası uçuş kuralları itibariyle herkes tarafından gözlenebilen kimliği vardır.

UÇUŞTAN TEHDİT ALGISI ÇIKARMAK KÖTÜ NİYETİ YANSITIR: Böyle bir uçuştan bir tehdit algısı çıkarmak ya art niyet taşır yada amatörce bir yaklaşım taşır.

ULUSLARARASI HAVA SAHASINDA VURULDU: Uçağımız, Suriye'ye 13 deniz mili uzaklıkta vuruldu. Net olarak söylüyorum. Uçağımız uluslararası sularda vurulmuştur. Suriye hava sahası 12 mildir. Uçak 13 mil uzaklıkta vuruLmuş. Radar görüntülerimiz ve elimizdeki veriler uçağımızın vurulduktan sonra Suriye karasularına 8 mil açıkta denize düştüğü şeklinde. Uçağımızın güzergahı; İskenderun Körfezi üzerinden Akdeniz'in belli derinliğine kadar gidip- gelerek ve alçak uçuş yapma sebebi de budur. Alçak uçuş sebebi radar testleriyle ilgili bir durumdur.

ELİMİZDE TELSİZ KAYITLARI VAR: Elimizde tüm radar ve telsiz kayıtları mevcut. Suriye içindeki görüşmeler de mevcut. Tüm bu süreçte uçağımıza yapılmış hiçbir uyarı yok. Hava şartlarında bazen de teknik sebeplere bağlı olarak kısa süreli ihlaller her zaman karşılaşılabilen olaylardır. Bu tür olaylar biz de de yaşanırdı . Bu olaydan yaklaşık 15 dakika önce böyle bir ihlal sözkonusu. Ama bu ihlal esnasında Suriye tarafından verilmiş henhangi bir mesaj ya da uyarı yine yok. Aksine bizim merkez radarımızdan uçağımıza giden uyarıyla yanlış rotaya girdin deniliyor. Orada topografya birbirine çok benzediği için Türk hava sahasına gireceğim derken kısa süreli bir ihlal yaşanıyor bizim radarımızın uyarısı üzerine pilotlarımız süratle Suriye hava sahasından çıkıp, orayı terkediyorlar vurma olayından 15 dakika önce. Vurulma olayı 15 dakika sonra Uluslarası hava saasında 13 mil uzakta oluyor. Suriye tarafı bu iki olay arasında illiyet bağı kurmaya çalışıyor. Halbuki böyle bir illiyet bağı kurulamaz. Suriye tarafı bize ilk andan itibaren bu uçağın Türkiye' ye ait olduğununu bilmiyorduk. durumu anlayamadığımız için müdahalede bulunduk izahında bulundular. Ama bizim elimizdeki veriler farklı işaretler gösteriyor.

"NATO NEZDİNDE GİRİŞİMİMİZ OLACAK": NATO nezdinde girişimimiz olacak. NATO konseyinde yapılacak toplantıda 4. madde çerçevesinde bilgilendirme yapılması için talimat verdim. Bu saldırgan tutumun arka planı ortaya konulacak.



DHA(SB/İD)