"RUSYA'YLA AÇIK BİR GÖRÜŞ PAYLAŞIMI OLDU"

Panel çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularınız yanıtlayan Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'la birlikte Rusya'ya gerçekleştirdikleri ziyaretle ilgili bilgiler verdi. Rusya'da yapılan görüşmelerin son derece verimli geçtiğini söyleyen Davutoğlu, " Güçlü bir siyasi irade ortaya konulmuştur. Bölgesel konuları, dostane bir şekilde ele aldık. Ortak stratejik planlama grubumuz var. Bazen görüş ayrılıklarımız olsa da Rusya'yla dostane ilişkiler içerisindeki olduk. Suriye konusunda da çok açık görüşlü bir tavır sergilenmiştir. Suriye'deki gelişmeler tamda toplantımız esnasında gerçekleştiği için, Esad'ın uyguladIğı katliamlar konusunda ve diğer uyguladığı yanlış politikalar konusunda bundan sonraki gelişmeler konusunda, açık bir görüş paylaşımı oldu" şeklinde konuştu.

"SURİYE'DE GEÇİŞ HÜKÜMETİ KURULMALI"

Türkiye olarak Suriye'yle ilgili alınan Cenevre mutabatabakının arkasında olduklarını yineleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu şu şekilde konuştu: Bazen bu kararlarla ilgili farklı yorumlar gelebiliyor. Bizim ana unsur olarak gördüğümüz konu, bir geçiş hükümetinin kurulması ve bütün yetkinin bu geçiş hükümetine verilmesi. Burada herhalde şuanki hükümet, yetkilerini doğru kullanıyor olsaydı, geçiş hükümeti talebi olmazdı. Cenevre mütabakatının içindeyiz, BM tarafından devreye sokulmasına önem veriyoruz.

" RUSYA'YLA BÜTÜN ALTERNATİFLERİ KONUŞTUK"

Bir gazetecinin 'Rusya ikna edildi mi ? ' şeklindeki sorusuna da yanıt veren Davutoğlu, "İkna süreci olarak değerlendirmemek lazım. İki ülke konuşuyor. En doğru olanı bulmaya çalışıyoruz. Bizim için doğru olan, biran önce Suriye'de kendi halkıyla barışık bir hükümetin kurulmasıdır. Rusya'yla birlikte yöntemler konusunda bütün alternatifleri konuştuk" şeklinde konuştu.

Suriye'nin başkenti Şam'da dün gerçekleştirilen saldırının bir son aşama olup olmadığını ve bundan sonraki gelişmelerin ne yönde olacağını soran bir haberciye Davutoğlu," Dünkü tablonun ortaya çıkmasını kimse istemezdi. Bizde istemezdik. Suriye gibi dost ve kardeş bir halkın Şam gibi bizim şam-ı şerif dediğimiz kutsal bir medeniyet merkezinin böylesine acı olaylar yaşamasını istemezdik." yanıtını verdi.

"GEÇEN YIL RAMAZANDA SON AŞAMAYA GELİNMİŞTİ"

Suriye yönetiminin son aşamaya çok daha önceden geldiğini söyleyen Dışişleri Bakana Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Bu halkı, top tank ateşine tabi tutma kararını aldığı zaman son ana girilmişti. Geçen Ramazan ayında Suriye'yi ziyaret ettiğimde, Hama şehri top atışı altındaydı. Bu şehirler helikopter ateşi altında. Son aşama dediğiniz şey o zaman başladı. Yönetimin bu acımasız yöntemlerini durdurma imkanı olmadığı andan itibaren yönetime karşı açık tavır alma kararı verdik. Keşke bu acıları Suriyeli kardeşlerimiz yaşamasaydı. Bu acıların sorumlusu kendi halkına savaş açmış olan yönetimdir.

"TÜRKİYE TEVESSÜL ETMEZ"

Suriye'den saldırılarla ilgili Türkiye'yi suçlayan açıklamalara da değinen Davutoğlu, "Türkiye bu tip yollara hiçbir zaman tevessül etmemiştir, etmeyecektir" dedi.

Irak merkezi yönetiminin Türkiye'ye Irak hava sahasını kapattığı iddialarına da değinen Davutoğlu bu konuda çıkan gazete haberlerine tepki gösterdi. Davutoğlu," Dün hayretle ben gazetelerde okudum. Böyle bir durum söz konusu değil. Gerginlikte yaşanmış değil. Irak tarafından tespit edilen bir uçağın, Irak semalarında hareket halinde olduğu bilgisi bize iletildi. Hava kuvvetlerine sorduk. 'Bizim böyle bir uçağımız yok' dedi. Türkiye hava sahası bir dakika bile kapanmamıştır. Basınımızda bazı kalemlerin kriz çıkarma çabalarını hayretle izliyorum. Türkiye bütün konuları çözebilecek araçlara sahiptir." şeklinde konuştu.

BULGARİSTAN'DAKİ SALDIRI

Bulgaristan'da İsrailli turistlere yönelik bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin Türkiye üzerinden kaçtığı iddialarına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Saldırıyı kınadığımızı açıkladık. Hiçbir zaman sivillere karşı terör eylemlerini tasvip etmeyiz. Orada vefat eden şoför de Türk kökenli Bulgaristan vatandaşıdır. Bize ulaşmış böyle bir iddia yok" yanıtını verdi.

ÖZÜRLE KAPANACAK KONU DEĞİL

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun bir gazeteye verdiği demeçte kendisine yönelik sarf ettiği sözlere de tepki göstermeyi sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, " Dikkat ederseniz hiçbir şey söylemedik. Niye bunlara cevap vermedim. Benim hayat anlayışım, dil anlayışım buna cevap vermeyi zul adleder. Türk siyaseti için talihsizliktir. Bir liderin sosyal bir cemiyette bile sarf edilmeyecek bir üslubu kullanması, talihsizliktir. Benden özür dilemesi yetmez. Önce kendi içinde kendinden, Türk halkından özür dilemesi lazımdı. Hanımlardan, kendi ailesinden özür dilemesi gerekir. Özür dilemekle kapanacak bir konu değil. Dünkü açıklamamda da söyledim. Hz Mevlanı'nın sözüyle, ' söylenen söze bakarım laf mı diye bir de söyleyene bakarım adam mı diye'. İnşallah Türk siyaseti böyle bir üslup kullananların eline kalmaz." şeklinde konuştu.

ÖA (ET)