Danıştay'ın 144'üncü kuruluş yıldönümü ve Danıştay ve İdari Yargı Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı. Devletin bireylerin hak ve özgürlüklerini koruduğunu ve yönetenlerin de hukuka bağlı olmasını sağladığını belirten Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, "Hukuk devleti anlayışının devletin işleyişine hakim olması bir çağdaşlık ve gelişmişlik göstergesidir. Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu ilan etmektedir. Anayasada bu ilkenin yer alması çok önemlidir. Ancak yeterli değildir. Buna hayat verecek hukuki ve kurumsal altyapının da mutlaka kurulması gerekir" dedi.

"DANIŞTAY'IN TEMEL ALDIĞI TEK ÖLÇÜT HUKUKUN KENDİSİDİR"

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, "Danıştay, hukuk devletinin ülkemizin gelişmesi yolunda çaba sarf eden bir yüksek yargı organıdır. Danıştay adalet dağıtma görevini yerine getirirken tarihe not düştüğünün farkındadır. Danıştay verdiği kararların gelecek nesiller tarafından değerlendirileceğini ve hukuk devleti ile demokrasiye katkısı yönünden irdeleneceğini bilmektedir. Görevini yerine getirirken Danıştay'ın temel aldığı tek ölçüt hukukun kendisidir" diye konuştu.

"ANAYASA ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ"

Anayasa çalışmalarına değinen Karakullukçu, "Hazırlıkları geniş kitlelerin katılımıyla yürütülen yeni anayasa çalışmalarını önemsiyor, destekliyor ve bu fırsatın değerlendirilmesi için elimizden gelen katkıyı vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bunun ülkemizin uygar dünya ile bütünleşmesi adına büyük bir adım olduğunu biliyoruz. Ancak yeni anayasa hazırlıkları kapsamında dikkate alınması gereken bazı önemli noktaların olduğu kanısındayız" dedi.

"DEVLET DÜZENLENİRKEN HİZMET ESASLI OLMASINDA YARAR VAR"

Üzerinde durulması gereken bir başka hususun yeni anayasada devletin nasıl yer aldığı ile ilgili olduğunu belirten Karakullukçu, "Öncelikle devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu ve Cumhuriyet'in demokratik ve laik olduğu ve hukuku esas aldığı vurgulaması toplumumuzun her kesimi tarafından kabul gören ve evrensel değerlerle uygun olması nedeniyle de mutlaka korunması gereken özelliktir. Bununla birlikte devletin daha akıcı bir şekilde örgütlenmesi ihtiyacı ötelenemez. Devlet düzenlenirken bunun hizmet esaslı olması, verimli bir şekilde çalışması, hesap verebilir olması ve bireylerine en kısa sürede cevap verebilecek esneklikte olmasında yarar vardır" diye konuştu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ'NİN DEMOKRATİK YÖNETİM MODELİ OLDUĞU KAANATİNDEYİZ"

Modern batı demokrasisinde olduğu gibi devletin idaresinin küçük ama etkin bir şekilde oluşturulmasını gerektiğini ifade eden Karakullukçu, şunları söyledi:

"Devlet kendi halinde süre giden yaşama müdahil olmamalıdır. Toplum içinde yersiz yere görülmemelidir. Son günlerde gündeme düşen 'Başkanlık Sistemi'nin tartışılmaya değer ve demokratik bir yönetim modeli olduğu kanaatindeyiz. Bu sistemin siyasi bir istikrar doğurması, ekonomiye olumlu yansıması, başarılı bir kuvvetler ayrılığı modeli önermesi gibi bazı avantajları bulunmaktadır. Yaşadığımız coğrafyanın zorluğu gözetilmek ve halkımızın beklentilerini değerlendirmek suretiyle bunun anayasa yapımı sürecinde tartışılıp değerlendirilmesi ve sistemin gerekli olup olmadığına dair bir karar verilmesi hukuk devleti ilkesi ile çelişmemektedir."