Kastamonu'nun köylerinde yüzyıllardır yapılan ve haluçka yemeği, yörede beğenilen yemekler arasında yer alıyor. Mantıya benzerliği ile bilinmesine rağmen kendisine has hazırlama yöntemleri olan haluçka, mantı gibi yoğurt yerine salça ve tereyağından oluşan sosla ikram ediliyor.

Kastamonu’da hazırladığı yöresel yemeklerle ünlenen Münire Sultan Sofrası’nın mönüsünde yer alan haluçka, bölgeye özellikle misafir olarak gelen ziyaretçiler tarafından beğeniliyor. Özel olarak hazırlanan hamurun merdane ve oklava ile açılmasının ardından kare şeklinde kesilen parçaların içine kıyma ve soğandan oluşan karışım yerleştiriliyor. Bilinen mantının aksine boyutları büyük olan haluçka, daha sonra kaynar suyun içine atılıyor. Yaklaşık 10 dakika sonra pişen haluçka, özel hazırlanan sosla birlikte servis ediliyor.

Yüzyıllardır Kastamonu köylerinde yapılan haluçka yemeğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün misafirlerine ikram etmesi üzerine çok sayıda talep aldıklarını belirten Münire Sultan Sofrası işletmecisi Yavuz Emen, haluçkanın güzel bir tercih olduğunu söyledi. Kastamonu’da 800’den fazla yöresel yemek olduğunu söyleyen Emen, haluçkanın özellikle köylerde yapıldığını ifade etti.