Evli ve iki kız çocuk sahibi Şadiye Berber, yaşadığı üzüntüler nedeniyle hipertansiyon rahatsızlığı başlayınca doktorun tavsiyesiyle terapi olsun diye 5 yıl önce Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nca açılan kursa başvurdu. Kurs öğretmenlerince el işlerini öğrenen ev kadını 58 yaşındaki Şadiye Berber, bu becerisini ilginç bir alanda kullanmaya başladı. Geri dönüşümü olan çöplerin atılmasına üzülen Berber, onları değerlendirmek amacıyla evinin bir odasını atölye haline getirdi.

Şadiye Berber, belediyenin geri dönüşüm projesi kapsamında evdeki çöpleri ayrıştırarak toplayıp attı. Berber, "Kursta geliştirdiğim el becerisini geri dönüşümü olan atıklar üzerinde uygulamak aklıma geldi. Sadece evde ayrıştırdığım atıkları değil, sokaktaki atıkları da değerlendirmek için toplamaya başladım. Gazete kağıtlarından kartonlara, konserve kutularından bebek mama kutularına, şişelerden yoğurt kovalarına aklınıza ne gelirse bütün atıkları biriktirip, nasıl değerlendireceğime karar veriyorum. Sonra boyama işlemlerini yapıyorum. Dekupaj kağıtları ile kaplıyorum. Boncuklarla kurdelelerle süslüyorum. Ortaya evlerimizde süs eşyası olarak kullanabileceğimiz çok güzel eserler çıkıyor. Bu çalışmamı duyan komşularım bile eskiyen ve çöpe atmayı düşündükleri eşyalarını değerlendirebileceğimi düşünerek bana getirmeye başladı" dedi.

Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün desteğiyle 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Halk Bahçesi'nde atıklardan ürettiği eserlerden oluşan bir sergi açmaya hazırlanan Berber, davetiyeye ise 'Atmayın bana getirin çünkü ben el becerilerimi kullanarak onları birer esere dönüştürüyorum' diye yazdırdı ve herkese atıkları değerlendirebileceklerinin mesajını verdi. Berber, sergilemeye hazırladığı eserlerini de örnek gösterip, "Ortaya çıkan eserler çöplerin geri dönüşümünün kanıtı" dedi. 



BG(İÖ/BT)