Van'ı vuran 7.2 büyüklüğündeki depremde yerle bir olan Kazım Karabekir Caddesi üzerindeki 6 katlı Sefa Apartmanı'nında 20'den fazla kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden  Betül Can'ın ailesi, avukatları Mustafa Aladağ aracılığıyla 15 Aralık 2011'de Van 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 375 bin TL tazminat davası açıp, apartman sahibi Nezir Baş'ın malvarlıklarına ihtiyati tedbir koydurdu.

TAPUDAN GELEN CEVAP ŞOK ETTİ

Davayla ilgili belgeleri hazırlayan Avukat Aladağ, Van ve Edremit Tapu Müdürlüğü'ne yazdığı yazıların karşılığında aldığı cevapla şok oldu. Nezir Baş'ın 25 Kasım 2011'de mal varlığını bir bankaya, kendisinin ve çocuklarının bir şirketine karşılık 7 milyon 400 bin TL'ye ipotek ettirdiğini öğrenen Avukat Aladağ, bunu bir 'mal kaçırma çabası' olduğunu iddia etti. Avukat Mustafa Aladağ, davaların sonuçlanıp icra zamanı geldiğinde gerekli hukuku girişimleri yapacaklarını söyledi.

'ÖLÜMLERİN ACISINI BIRAKIP, MAL KAÇIRMA DERDİNE DÜŞMÜŞ'

Avukat Mustafa Aladağ, Nezir Baş'ın bunu yapmakla insanların acısından üzüntü duymadığı hissi uyandırdığını iddia ederek şöyle dedi:

"Nezir Baş, biz dava açmadan 25 Kasım 2011'de kendisine veya çocukların ait şirket için gayri menkullerini bir bankaya 7 milyon 400 bin TL karşılığında ipotek ettirmiş. Yaptığımız araştırmada malları kaçırma gayreti var. Gayrimenkuller üzerine böyle bir ipotek aldırılması, deprem sonrası mağdurların açacağı davalarda meydana çıkacak tazminat miktarını ödememek için yapılmıştır. 20'den fazla kişi öldü. Ayrıca bir ecza deposunun da 6 milyon TL zararı var. Eğer ölenlerin aileleri dava açarsa Nezir Baş 15- 20 milyon TL tazminat ödemeye mahkum olabilir. Nezir Baş, bu durumu öngürmüş olmalı ki mallarını kaçırma çabası içine girmiştir. Hukuki olarak bu ipotekin iptali için gereken çabayı göstereceğiz. Meydana gelen sonuçtan üzüntü duymadığı hissine yol açmıştır. Şu anda birşey yapamayız. İnsanların ölümünden acı duymayan, bunu bırakıp mallarını kaçırma derdine düşen bir kişinin ceza alması için, gereken her şeyi yapmak için daha çok çaba göstereceğiz."

ADALETİN KESTİĞİ PARMAK ACIMAZ

Açılan tazminat davası nedeniyle mallarına ihtiyati tedbir konulan ve İstanbul'da bulunan Nezir Baş ise, mal kaçırma gibi bir derdinin olmadığını belirterek, 40 yıldan beri Van'da esnaf olduğunu söyledi. Bu ipotekin ticari ilişkilerinden kaynaklandığını savunan Baş şöyle dedi:

"Adaletin kestiği parmak acımaz. Orda hayatını kaybeden insanlar için ben de çok üzgünüm. Eğer mal kaçırma gibi bir derdim olsaydı mallarımı 2'inci 3'üncü kişilere satardım. Gücüm tazminat ödemeye yeter. Ben bunların iftira olduğunu avukatlarımla ve belgelerle açıklayacağım. Şimdiye kadar sustuk. Böyle açıklamalarla ticari hayatımıza zarar verenler hakkında da suç duyurusunda bulunacağım."



OB(FE/COŞ)