CHP Adana İl Örgütü'nde Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca ve CHP İl Başkanı Zeydan Karalar ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Gök, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinin ancak yüzde 2'sinin adliyelere intikal ettiğini, kadına yönelik şiddet ve taciz olaylarının da çok az bir kısmının adli makamlara yansıdığını anlattı. Şiddet ve tacize uğrayan kadınların çevre ve toplum baskısı nedeniyle sessiz kaldığını aktaran Gök, "Ailesinin adli makamlara başvurmaktan vazgeçirdiği kadınlarımız da var. Ya da karakola gittiğinde, polis memurları şikayetin geri alınması yönünde baskı  yapabiliyor. Türkiye’de bu yüzden kayda girmemiş ve tespiti imkansız binlerce olay vardır. Bu yüzden ihlallerin yüzde 2’siyle ilgilenebiliyoruz. Geri kalan yüzde 98’inden haberimiz bile yok" dedi.

'BU ANLAYIŞI PROTESTO EDİYORUZ'

Tacize uğrayan kadın öğretmenlerin yaşadıkları sorunu TBMM'ye taşıyacaklarını kaydeden Gök şöyle konuştu:

"Semerkant İlköğretim Okulu'nda 2 kadın öğretmen, okul müdürü ve bir hizmetli tarafından tacize uğradıkları iddiasıyla dayanışma örneği vererek, olayı idari boyuta taşıdılar. Müdür ve hizmetli hakkında takibat yapılmasını talep ettiler. Bu arkadaşlarımız evli. Sadece kendi iç dünyalarında değil, ailelerinde ve çevrelerinde yaratılan tahribata da dikkat çekmek gerekir. Arkadaşlarımız bunları göğüslediler. Ancak, bu arkadaşlarımız, çalıştıkları okuldan 20 kilometre uzakta başka okula sürgüne gönderilmişlerdir. Bunun her hangi bir mantıkla ya da kadını korumayla izah edilebilecek bir yanı var mıdır? Tacize, şiddete uğrayan kadın cezalandırılıyor. Kadınlara 'Sen tacize uğra, mağdur ol ama sürgüne ve cezaya da sen muhatap ol' deniliyor. Bu anlayışı şiddetle protesto ediyoruz."

Adana kent merkezinde bulunan Semerkant İlköğretim Okulu'nda görev yapan kadın öğretmenler S.T. ve H.H.G.'nin 2009 yılında okul müdürü K.Y. ve hizmetli İ.Ç.'nin tacizine uğradıkları ileri sürülmüştü.


YB(OA/AAA)(FOTOĞRAF)