Siirt Kültür Merkezi Konferans salonunda yapılan CHP Siirt il Kongresine katılan Sezgin Tanrıkulu, dün Diyarbakır'a gelen Başbakan Erdoğan'a yüklendi. Tanrıkulu, Başbakan 10 yıl sonra geldiği noktanın mezar siyaseti olduğunu öne sürerek şöyle konuştu:

"Mezar siyaseti yapıyor başbakan, mezar uzmanı olmuş. 10 yıldır geldiği nokta budur. Geçen Cuma günü ölen şehitlerin adını anıyordu. Dün de ölen sivillerin adlarını anıyordu. Ben de soruyorum 10 yıldır sen iktidardasın, bunlar başka bir iktidar döneminde mi oldu. Senin başbakanlık iktidar döneminde mi oldu? Sana düşen görev, insanlarımızın ölmeyeceği bir ortam yaratmaktır. Yaşayacağı ortam yaratmaktır. 10 yılda bunu sağlayamadın, bu ülkeyi kutuplaştırdın. Dün Diyarbakır'da kardeşlik edebiyatı yapıyordu. Diyarbakırlıların kardeşlik edebiyatına karnı tok, '2005'teki sözlerimin arkasındayım' diyor. 2005'ten bu yana 7 yıl geçti. Sen daha 2005'teysen insanlar daha çok yol aldı. Farkında değilsin sen Diyarbakır'a 2002- 2007'de elini kollunu sallayarak geliyordun, ama şimdi artık 'Obama taktiği' ile geliyorsun."

'BAŞBAKAN HEM ÖZÜR DİLEYECEK, HEM YARGILANACAK'

Uludere olayına da değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, "Dün Uludere' yi ağzına alamadı. Ama bu Başbakan bu halktan özür dileyecek. Bu Başbakan yargılanacak. Uludere olayında hem bu dünyada, hem öbür dünyada yargılanacak, iki elimiz yakasında olacak" dedi.

'KÜRT SORUNU MECLİS'TE ÇÖZÜLMELİ'

Kürt sorununun çözümü için her türlü riski göze alıp çalışma başlattıklarını söyleyen Tanrıkulu, şöyle konuştu:

"Kürt sorunu Türkiye'nin en temel sorunu. Kürt sorunu çatışma ile değil, silahla değil, artık mecliste oturup konuşarak çözülmesi lazım. 4 siyasi partinin bir araya gelmesi lazım, bir mutabakat oluşturma lazım, herkes bulunduğu yeri gözden geçirip bir masa etrafında toplanmalıyız. Bu meclisi bir çözüm meclisine dönüştürmeliyiz. AKP bugüne kadar bir adım atmadı, ama biz adımı attık. Her türlü eleştiri ve riski göz önüne alarak bunları yaptık. Genel başkanımız, 'Bedeli neyse ödemeye hazırım, yeter ki bir insanımız daha ölmesin' dedi. Bu nedenle başbakana gideceğiz, BDP'ye, MHP'ye gideceğiz. Biz hazırladığımız çözüm önerisini ve metodu mecliste gerçekleştirmeye çalışacağız." Kongrede il başkanlığı seçimini Nevaf Bilek yeniden kazandı.



TK(GG/COŞ)