Atilla Kart, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM'ye soru önergesi verdi. Önergesinde, Eroğlu'nun Karaman'da katıldığı toplu emel atma törenine Konya'da bulunan DSİ 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nde görevli personelin zorunlu olarak çağrıldığını iddia eden Kart, şunları söyledi:

''AKP iktidarlarında memurlara yönelik keyfi uygulamalar baskı ve tehdit boyutlarına ulaşmıştır. Bakanların egosunu tatmin etmek, göz boyamak ve kamuoyuna gösteriş yapmak amacıyla temel atma ve benzeri törenlere kamu çalışanlarının katılması yönünde zorlamalar yapılmaktadır. Bunun en son örneği 7 Temmuz 2012 Cumartesi günü, Karaman-İbrala Barajı sulama şantiye alanında gerçekleştirilen temel atma töreninde yaşanmıştır. Bölge Müdürü Mustafa Uzun imzasıyla 16 Müdürlüğe gönderilen 04.07.2012 tarihli yazıda:''Çalışan personelin-izinliler dahil olmak üzere törene katılması, ancak çok önemli mazereti sebebiyle katılamayacakların isimlerini bildirmeleri ve katılımın yoğun olması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi önemle rica edilmiştir' denilmiştir. Görüldüğü gibi, keyfilik ve sorumsuzluk, zorbalık boyutlarına ulaşmıştır.''

''TÖRENE KATILMAYAN FİŞLENMEKTEDİR"

Kamu çalışanlarının 120 kilometre mesafede bulunan tören alanında bulunması yönünde talimat verildiğini öne süren Kart, soru önergesinde, ''Törene katılmayanlar izlemeye alınmakta, çizik atılmaktadır. Bir başka ifadeyle fişlenmektedirler. Özet ifadeyle diğer nitelendirmeler bir tarafa, devlet eliyle, bakan eliyle personele baskı yapılmakta ve bunların devamında da ayırımcılığa yol açılmaktadır. Hukuk Devletlerinde böyle bir keyfilik ve sorumsuzluk kabul edilemez. Aslında, bu iklim doğrudan hükümet eliyle yaratılmaktadır. Hükümet antidemokratik zihniyeti sebebiyle, 'Kanunsuz emir ve talimatlar yoluyla', bürokrasi üzerinde korku ve baskı iklimini yaratmış durumdadır. Bu bilgi ve değerlendirmeler ışığında: Yapılan bu keyfi ve sorumsuz uygulamalara karşı açıklamanız nedir?, En hafif deyimiyle görevi kötüye kullanma ve ayırımcılık anlamına gelen bu haksız ve yasal dayanaktan yoksun olan uygulamalar sebebiyle, bölge müdürü ve diğer ilgililer hakkında idari inceleme sürecini başlatma sorumluluğunu gösterebilecek misiniz? Yoksa, bütün bu işlemler esasen 'Benim kanunsuz emir ve talimatlarım sebebiyle yapılmaktadır' deyip, olayı geçiştirecek misiniz, savsaklayacak mısınız, sürüncemede bırakacak mısınız?'' dedi. 



HK(İA/AK)