Nurcan KIRCALI/İSTANBUL,   CHP Grup Başkanvekili  Mehmet Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı  Yakup Akkaya ile geldiği Şile'de, 6 gün önce meydana gelen deniz kazası  ve yapılan arama çalışmalarıyla ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı. Halen kayıp olan balıkçı Mümin Akgün ve bot personeli Mehmet Genç'i arama çalışmaları hakkında son bilgileri de alan Hamzaçebi,  incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, personelin "kurtarmak için zorla denize çıkarıldıkları" yönündeki iddiaların da araştırılması gerektiğini söyledi.


KAFALARDA BİR ÇOK SORU İŞARETİ VAR

"Altıncı günde halen bir balıkçımız ve bir gemi personelimize ne yazıkki halen ulaşılmadı" diyen  Hamzaçebi,  kayıp olan bot personeli Mehmet Genç'ın babası Osman Genç ile de görüştü. Basın açıklamasında Hamzaçebi, şunları söyledi:


"Konu ile ilgili yetkililerden Şilelilerden balıkçı arkadaşlarımızdan bilgiler ailelerden bilgiler aldık ancak ortada hiç kimsenin içine sinmeyen bir tablo var. Rus bandıralı bir yük gemisin batması nedeniyle o gemiden de 7 mürettebat kayıp. Kurtarma amacıyla denize açılan tekne ne yazıkki olumsuz hava koşullar nedeniyle battı, iki vatandaşımız hayatını kaybetti iki vatandaşımız da kayıp. Ayrıca 7 Ukraynalı veya Rus da Karadeniz'de kayıptır. Kurtarma faaliyeti ise hiçbir vatandaşımızın veya aile yakınlarının içine sinmemiştir. Kafalarda birçok soru işareti var. Türkiyede kurtarma faaliyetleri yönünde oluşturulan sistemin, yetersiz olduğu çeşitli iddialar arasında. Depremde de  düzgün organizasyon olmamasından dolayı bir çok insanımız hayatını kaybetti. Helikopter kazası oluyor, kurtarma faaliyetlerinde sınıfta kalıyoruz. Sel felaketleri yaşanıyor sonuç aynı. Şile'de de yaşanan olayda kurtarma faaliyetleri konusunda yeterli olamayan bir tablo ortaya çıkıyor. Bunu günlük siyasi tartışmalara konu etmeden, onların kurbanı olmadan, Türkiyenin bu konuyu ele almasında yarar vardır.Ölen öldüğü ile kalmamalıdır. Ne yazıkki Türkiye'de ölenler öldüğü ile kalmıştır ve devlet yetkilileri de ölüme kader gözü ile bakmışlardır. Bu gün de ortaya konulan davranış budur.


Ulaştırma Bakanı Binali yıldırım böyle bir günde, böylesine acılı bir günde buraya gelmeyecek te ne zaman gelecek? Hiçbir bakan 'Burada ne oldu?' diyerek gelip yerinde inceleme yapmamıştır, ailelerin acısını endişesini paylaşmamıştır. Bunu üzüntü ile karşılıyorum."


İDDİALAR ARAŞTIRILMALI


Personelin zorla denize çıkartıldıkları iddialarına da değinen Hamzaçebi, şöyle konuştu:


"Şile'de bulunan personel,  havanın çok riskli olması nedeniyle kendi hayatlarının tehlikeye düşeceği nedeniyle bu faaliyete katılmıyorlar. Bizlere ifade edilen konu bu. Onun üzerine ikinci bir ekip görevlendiriliyor.  Üniversitelerden, akademisyenlerden oluşan bir bilirkişi heyetinin bu konuyu incelemesi gerekmektedir. Tüm kamuoyunu tatmin edecek bir raporun ortaya konulmalıdır.  Varsa sorumluların ve ihmale sebep olanların hakkında işlem yapılması gerekmektedir. Biz bunu sorgulamanın peşinde değiliz ancak gereken neyse yapılmalıdır düşüncesiyle bizler de bu olayın takipçisi olacağız. Olay tv'lerde gazetelerde haber konusu olup burada kalmamalıdır. Türkiye böyle acıları bir daha yaşamamalıdır. Her doğal afette yaşanılan felaketler unutuluyor. Bir diğeri yaşandığında hatırlıyoruz olanı biteni"


NK (MK) (FOTOĞRAF)