Nurettin Demir, soru önergesinde Güvercinlik Köyü yakınlarındaki Pina Yarımadası’nda inşaatı bitme aşamasına gelen 8 katlı 10 bin yataklı 5 yıldızlı turistik tesis inşaatına nasıl göz yumulduğunu sordu. Demir, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanıtlamasını istediği önergede, “Bodrum'da 5 yıldızlı otel inşa etmek isteyen MNG Holding'e bağlı bir inşaat şirketi tarafından denizin kaçak olarak doldurulmasıyla gündeme gelen, kamuoyunun ve çevrecilerin tepkisini çekince durdurulan Pina Yarımadası'ndaki 80 dönümlük tahsisli alanda yapılan otel ile ilgili bazı iddialar bulunmaktadır" ifadesine yer verdi.

ORMAN YANGINI SONRASI ARAZİ TAHSİSİ

Bölgenin 2006 yılına kadar tamamen ağaçlarla kaplı bir doğal cennet olduğunu hatırlatan Demir, bir yıl sonra koruma altındaki Halep çamlarının da bulunduğu ve farklı noktalardan yangın çıktığını ve 238 hektarlık alanın kül olduğunu belirtti. Demir şöyle dedi:

"Yangından bir yıl sonra 2008’de, 80 dönümlük arazinin tahsisini alan MNG Holding'e bağlı Günal İnşaat'ın, Pina Yarımadası önündeki körfezde yapacağı 5 yıldızlı otele iskele kurmak için yaklaşık 5 dönümlük bir alanı kaçak olarak doldurduğu iddiaları vardır. Sonrasında deniz dolgusu için ceza kesilmiş, şimdi ise katledilerek oyulan yerde dev bir otel inşaatı yükselmiştir. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, aralarında MNG Holding'e ait iki farklı şirket 'Güvercinlik Enternasyonel Turizm A.Ş. ve Günal İnşaat' ile Mesa Holding'e ait Mia Turizm'in bulunduğu 3 firmaya, turizmi teşvik yasası çerçevesinde Pina Yarımadası'nda yaklaşık 250 dönüm ormanlık alanı 49 yıllığına tahsis ettiği belirtilmektedir."

PARA CEZASI

Çevreciler başta olmak üzere birçok kesimden yoğun tepki gelince, holdinge 46 bin 500 lira para cezası kesildiğini ve dolguyu kaldırması için de 1 yıllık süre tanındığını kaydeden Demir şunları kaydetti:

"Aradan 4 yıl geçmesine rağmen deniz dolgusu kalkmadığı gibi, ağaçlandırmanın da yapılmadığı görülmektedir. Geçen sürede inşaatı yapan şirketin değiştiği, MNG Holding'e ait Güvercinlik Enternasyonal Turizm A.Ş.'nin hisselerinin, Ankara merkezli işadamı Kadir Çankırı'nın sahibi olduğu turizm alanında faaliyet gösteren Çankırı İnşaat'a geçtiği öğrenilmiştir. Çankırı İnşaat'ın, arazide bu yıl içinde 5 yıldızlı La Blanche Island Güvercinlik Oteli'ni hizmete açmayı planladığı da iddialar arasındadır.".

SORULAR

Demir, Günay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Yangının farklı noktalardan çıkmasının sabotaj ihtimalini güçlendirdiği iddia edilmektedir. Ancak, Muğla Valiliği tarafından kurulan inceleme komisyonu, yangının sabotaj olduğu yönünde herhangi bir bulgu elde edemediğini açıklamıştır. Komisyonun raporuna göre, adı geçen arazide yangının çıkış sebebi nedir? Dolgunun kalkacağı ve yörede ağaçlandırma yapılacağı yönünde, Kültür ve Turizm Bakanı olarak sizin ve dönemin yöneticileri tarafından verilmiş sözler olduğu bilinmektedir. Çevrecilerin ve bölge halkının sözlerin tutulmadığı iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yörede otel inşaatının bulunduğu yerdeki deniz dolgusunun izni alınmış mıdır? Alınmış ise onay hangi yetkili merci ya da kişi tarafından verilmiştir? Yeni turistik tesisler yaptırılırken ve böyle önemli bir karar verilirken, bölgenin olası kazançları ve kayıpları detaylı olarak değerlendirilmiş midir? Aradan 4 yıl geçmesine rağmen deniz dolgusunun kalkmamasını ve ağaçlandırmanın da yapılmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Varsa nelerdir? Milas-Bodrum ana yolunu otele bağlayacak yol ile ilgili herhangi bir proje var mıdır? Varsa, yolun uzunluğu nedir ve yoldaki şerit adedi ne kadardır? Yolun yapımı için bölgede kesilecek ağaç adedi ne kadardır?”

'PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM'

Demir, konuyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada da işin peşini bırakmayacağını belirterek şunları söyledi:

"Denize kaçak dolgu nedeniyle binlerce lira para cezasının verildiği tesiste, Bakan Günay'ın açıklamalarına rağmen inşaat tam gaz sürüyor. Hem tepki gösteriyorlar, hem inşaatın devam etmesine göz yumuyorlar. Bodrum'a ve turizm bölgesine yakışmayan cennet ormanların içerisinde bu tesis faciasına neden hala dur denilmediğini sordum, yanıt bekliyorum. O doğal güzellik eskisi haline getirilene kadar bu işin peşini bırakmayacağım."



YA(AÖ/COŞ)