Geçmişte Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde de bulunan CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray hükümetin sağlık politiklarını eleştirdi. Hükümetin 'Reform paketi' uygulamasıyla sağlık personelini birbirine düşürüldüğünü, katkı payı uygulaması ile vatandaşa 'Katkı payı ödeyemezsen öl' dendiğini öne süren Çıray, "İktidar, iflas eden sağlık politikaları nedeniyle gözünü vatandaşın cebine dikti, katkı payı uygulamasını getirdi. CHP olarak biz, zaten verdikleri prim ve vergilerle genel sağlık sigortası hakkına sahip olan vatandaşlarımızdan alınan bu katkı paylarının Anayasa'ya aykırılığını savunarak Anayasa Mahkemesi'ne iptal istemi ile dava açmıştık. Ancak son kararları ile adeta AKP'nin yan kuruluşuymuş intiba yaratan Anayasa Mahkemesi, ne yazık ki CHP'nin bu istemini reddetmiştir. Artık vatandaşlarımız 'Katkı payı ödeyemezsen öl' noktasına getirilmiştir" dedi.

Son uygulamaların iktidarın sağlık sektöründeki kadrolaşma hareketi olduğunu önesüren Çıray, "Sağlık personelinin gelecek güvenceleri ve emeklilik hayalleri çıkartılan bir kanun hükmünde kararname ile kaf dağının ardındadır. Hastanelerde eşi benzeri görülmemiş bir personel kıyımı aralıksız sürmektedir İktidar kendinden olmayanın yerine yandaşlarını atamaktadır. Bu çerçevede 900’e yakın hastane Kamu Hastane Birlikleri bünyesine dahil edilmiş ve birçok başhekim görevinden alınmıştır. Rakamlar ürkütücüdür. Örneğin İzmir'de 26 hastaneden yaklaşık 20'si, İstanbul’da ise 62 hastaneden 42'sinin başhekimi görevinden alınarak yerlerine AKP yandaşları atanmıştır. Yine İstanbul'daki hastanelerde görev yapan 600 civarındaki hastane yöneticisinden çok azı görevinde kalabilmiştir" diye konuştu.

BAKANLIK PERSONELİNİ TEHDİT EDİYOR

AK Parti’nin, Bakanlık bünyesindeki 10 bini aşkın memuru işten atmakla tehdit ettiğini iddia eden Çıray, 'zorunlu sözleşme' uygulamasına dikkat çekti. Memurlara o sözleşmeyi imzalamamaları çağrısında bulunan CHP İzmir Milletvekili Çıray, "Türk sağlık sektörünü bitiren Recep Akdağ, şimdi de personelini tehdit ediyor. Bakanlık 10 bini aşkın personeli sözleşme imzalamaya zoruluyor. Üstelik bu sözleşmelerle birlikte personelden 'Ailevi sebeplerden dolayı görevimden istifa ediyorum. Tazminat istemiyorum' diye yazan istifa mektubu alınıyor. Ömrümü sağlık sektörüne adamış biri olarak mesai arkadaşlarımı uyarıyorum. Attığınız bu imzalarla 657 sayılı devlet memurları kanunu ile elde ettiğiniz tüm güvencelerden vazgeçmiş oluyorsunuz. Geçmişte bazı meslekdaşlarınızın düştüğü hataya düşerseniz eğer, ileride bu iktidar sizi kapının önüne koyarsa son pişmanlık fayda etmez. O kağıt parçalarını asla imzalamayın" dedi.



İÖ(İÖ/SS)