CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Cam Piramit ve Antalya Kültür Merkezi'ni çevreleyen duvarların kaldırılarak, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen peyzaj düzenlemesi uygulaması, Antalya'daki camiler için de gündeme geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin, Twitter hesabında "Camilerin etrafındaki duvarları kaldıralım. Peyzajla gelin gibi süsleyelim. Biz hazırız. Halkı yakınlaştıralım. Isıtalım" görüşünü dile getirdi.

Mehmet Aktekin'in Twitter'daki bu önerisi bazı çevrelerce olumlu karşılandı. Aktekin Twitter'deki hesabından yazdığı mesajların devamında, "Bu konuda bir ortak görüş yakalanırsa biz peyzajı yaparız. Tabi bilenlerin görüşüne saygılıyız. İslam'ı benden iyi bilenlerin yanında bana susmak düşer. Sadece istenirse biz hazırız" diye yazdı. Aktekin, bir başka mesajında da Müftülüğün bu projeye sıcak bakmadığına değinerek, "Bir örnek yapabilsek aslında ne güzel olur" dedi.

TARAF OLAN DA VAR OLMAYAN DA

Mekanların etrafındaki duvarlar yıkıldığında genişlediğini ve nitelikli peyzaj ile daha güzel bir görselliğe kavuştuğunu belirten Mehmet Aktekin DHA muhabirine de, camilerin etrafındaki duvarların kaldırılarak daha güzel, keyifli, halkın gönlüne daha yakın olabileceğini söyledi. Bu konuda bir fikir oluştuğunu anlatan Aktekin, önerisine ilişkin taraf olan ve olmayanların olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Duvarların yıkılıp peyzaj yapılmasından yana olanlar bulunduğu gibi, özellikle cuma namazlarında cemaatin cami dışına taştığından ve dışarıda gezen kedi köpeklerin namaz kılınan yerlere çiş yapmasından dolayı duvarların kaldırılmasının uygun olmayacağını düşünenler de çıktı. Eğer bu konuda fikir birliği olur, Müftülük de bu yönde tavır koyarsa biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Elbette bu konuda en büyük söz, camileri kullananlara düşer. İbadet açısından bir sakıncası yoksa, biz kent merkezindeki camilerden başlayarak, bu düzenlemeleri yaparsak, camiler toplum tarafından daha da sahiplenilir diye düşünüyorum."

İLK ÖNERİ MURATPAŞA CAMİSİ

Bu konuda Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nce Antalya İl Müftülüğü'ne kent merkezindeki Muratpaşa Camisi için ilk önerinin sunulduğunu açıklayan Mehmet Aktekin, yaklaşık iki ay önceki ön görüşmeye yönelik henüz bir cevap alınamadığını kaydetti.

MÜFTÜLÜK: GÜZEL BİR YAKLAŞIM

Antalya İl Müftü Vekili İbrahim Keser, Mehmet Aktekin'in önerisinin güzel bir yaklaşım olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ancak bunun, her caminin konumuna göre değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle Muratpaşa Camii gibi bazı cami çevrelerinde tinerci, uyuşturucu bağımlısı gibi kötü veya art niyetli kişiler nedeniyle güvenlik açısından sıkıntılar yaşanıyor. Bazı camilerde tasarruf Vakıflar, Anıtlar Yüksek Kurulu gibi kurumlarda ve kurumlar arasında görüşülüp, protokol yapılarak hayata geçirilebilir. Ama bir kere yapıp bırakmamak gerekir. Çünkü bizim bunu devam ettirecek ekiplerimiz yok. Bahçelerin temizliği, bitkilerin bakımı ve dönemlerine göre yeni bitki düzenlemeleri devam ettirilmeli."

Cami etrafındaki duvarların kaldırılmasının ibadet açısından sakıncalı olmayacağını belirten Keser, duvarların bahçe ve caminin korunmasına yönelik güvenlik amaçlı olduğuna işaret ederek, "Bizim derdimiz de zaten camilerimizin vatandaşlarımızın odak noktası haline gelmesini sağlamak" diye konuştu.



MÇ(HA/COŞ)