Marmaris’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı resmi çelenk koyma töreni saat 09.30’da başladı. Törenden önce aralarında bazı sendikaların da bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşlarının Atatürk Anıtı önüne bıraktıkları çelenkler polisler tarafından toplandı. Ardından başlayan törene, Marmaris Kaymakamı Serdar Polat, Aksaz Deniz Üs Komutanı Kıdemli Albay Levent Ateş, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Gökovalı, siyasi partilerin ilçe temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Çelengi anıta Kaymakam Serdar Polat, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Ahmet Kocabıyık ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan bıraktı. Ardından İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu. Kaymakam Serdar Polat, 19 Mayıs haftası etkinlikleri kapsamında ilçede düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere plaket verdi.

CHP'DEN ALTERNATİF TÖREN

Resmi törenin bu şekilde tamamlanmasının ardından katılımcıların dağılmasından hemen sonra CHP’liler alternatif çelenk koyma töreni yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın ve Birgül Ayman Güler’in katıldığı törende, CHP ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çelenkleri Atatürk Anıtı’na bırakıldı. Vatandaşlar da anıta karanfil bıraktı.

“SİZDEN İZİN İSTEYEN KİM ? ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın yaptığı konuşmasına, “Çelenk koymak için sizden bir de izin mi alacağız” diyerek başladı ve hükümete yüklendi. Günaydın, şunları söyledi:

“Tarih boyunca emperyalizm hep vardı. Dünya coğrafyasının her bir köşesinde kendisine işbirlikçi olacak insanları buldu. Hiç unutmamamız gereken bir bağımsızlık tarihimiz var. Türkiye tanklarıyla, askerleriyle, gemileriyle işgal edilmiş bir memleketken ve bu işgal altında dahi nasıl iş bitiririz diye bakan bir İstanbul hükümeti varken, bir grup yurtsever halkının önüne düştü, Samsun’a çıktı ve bağımsızlık ateşini yaktı. Halkla kaynaşan bu halk önderleri, çarpıtma çabalarına izin vermeyerek düşmandan ülkeyi temizledi. Üzerinden yıllar geçti. Bugün 2012’nin 19 Mayıs’ındayız. Emperyalizm artık başka görüntülerde bütün dünyayı kasıp kavuruyor. Yeni işbirlikçilerini de buluyor. Bu topraklarda bağımsızlık ateşini unutturmak isteyenler, halkının önderiyle buluşmasını engellemeye çalışanlar, yani bugünün işbirlikçileri gene iş başındalar. Fetva buyurmuşlar. Diyorlar ki '19 Mayıs’ta size çelenk koydurtmayacağız.' Ben şimdi soruyorum, sizden izin isteyen kim? Ben Atatürk’ün anıtına çelenk koyacağım. Senden izin isteyen kim?”

"FETVA ŞİMDİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGESİNDE"

Gökhan Günaydın, İçişleri Bakanlığı’nın çelenk koyma ile ilgili olarak yayınladığı genelgeyi de sert bir dille eleştirdi. Genelgeyi 'fetva' olarak niteleyen Günaydın, “Fetva şimdi İçişleri genelgesinde. Altında İdris Naim Şahin’in imzası var. CHP’nin buna cevabı nedir biliyor musunuz?” diye sordu. Günaydın, ardından genelgeyi önce katladı, sonra yırtarak yere attı. Günaydın’ın bu hareketi başta törene katılan CHP’liler olmak üzere orada ulunanlar tarafından alkışlandı. Günaydın, Türkiye’nin her tarafında CHP’nin 19 Mayıs kutlamalarına kimsenin engel olamayacağını söyledi.

Alternatif törene katılanlar dağılırken, Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın ve Birgül Ayman Güler, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaldığı Golden Rock Oteli’ne geçti.

DEB(İÖ/AK)