Milletvekili Bülent Tezcan, hukuk fakültesinden mezun olan kızı Ezgi Tezcan ile damadı Umut Yaşar’ı, Aydın Barosu’ndaki yemin ve cüppe giyme töreninde yalnız bırakmadı. Kızının avukatlık yemini etmesinden önce bir konuşma yapan chp'Lİ Tezcan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, Türkiye’de yaşanan hukuksal olaylar ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Kendisinin 12 Eylül Cuntası döneminde hukukçu olmaya karar verdiğini söyleyen Tezcan, şunları anlattı:

"Türkiye’de 12 Eylül cuntasının fırtınalı günlerinin devam ettiği ve toplumun üzerinden faşist baskıların bir silindir gibi hızlı geçtiği günlerdi. O günlerde bütün çevremizdeki insanlarla hukuka ciddi biçimde ihtiyaç duyuyorduk. Arzu ederdim ki 12 Eylül 2012 yılında genç meslektaşlarımıza hukuk dünyasında mesleğe adım atarlarken, cüppelerini giydirirken Türkiye hukuk ile problemlerini çözmüş olsun. Arzu ederdim ki 32 yıl öncesinin hukuksuzlukları sadece tarihte acı bir hatıra olarak yazılmış ve bundan sonrasına ilişkin ibretle o tarihin kararlık müzesinde müzelik birer hatıra olsun. Ama maalesef 2012 yılının 13 Eylül’ünde yeni meslektaşlarımızı mesleğin eşiğinden adım attırırken, cübbelerini giydirirken Türkiye’de dünyada emsali görülmemiş bir şekilde hukuksuzluğun yeniden ve aynı hızla yaşandığı günleri yaşıyoruz. 32 yıllık hukuk, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde Türkiye’nin maalesef bir arpa boyu yol alamadığını günleri görmek, bugün ki sevincimizi azaltan, hak ettiği noktaya ulaştıramayan üzüntümüz, acımızdır."

"TÜRKİYE BUGÜN HUKUK DEVLETİ DEĞİLDİR"

Siyasal iktidarların hukuku dilenden düşürmediğini hatırlatan Tezcan, "Siyasal iktidarlar doğası gereği gücü ellerine geçirdikleri andan itibaren sınırlanmak ve kontrol edilmek istemezler. Onun için hukuk ile siyaset arasında sürekli bir çatışma vardır. Hukukun siyaseti, iktidarın gücünü, devletin sınırlaya bildiği toplumlar özgür, demokratik toplumlardır. Bunu siyasetteki adı hukuk devletidir. Maalesef ki Türkiye bugün hukuk devleti değildir" diye konuştu.

BAŞBAKAN YARGIÇLARA TALİMAT VERİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dokunulmazlıkların kaldırılması için "Yargıya talimat verdim" açıklamasının hatırlatılması üzerine Tezcan, "Başbakan bunları söylüyor ve o ülkede hukuk ayağı kalkmıyorsa, o ülkede siyaset başbakana, siyasetçiye bu söylediği sözü ters yüz edip yutturabilecek, yedirebilecek noktada güçlü biçimde siyasal süreçte etkin olamıyorsa oturup düşünmek zorundayız. Hiçbir siyasetçi yargıya talimat veremez. Siyasetçinin yargıyı kuşattığı süreçte, hukuk devletinden bahsedilemez. Ama maalesef bugün Türkiye başbakanın yargıya ve yargıçlara talimat verdiği, başbakanın Genelkurmay’a ana muhalefet partisi başkanına dava açması için talimat verdiği ve Türkiye’de aydınların, siyasetçilerin silahlı kuvvetleri mensuplarının düzmece davalarla aylarca, yıllarca haksız biçimde tutuklu kaldıkları bir hukuksuzluğun her gün tekrar tekrar yaşandığı bir ülke haline gelmiştir" dedi.

Konuşmaların ardından Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde mezun olan ve stajlarını tamamlayan Ezgi Tezcan ile Umut Yaşar, yemin edip cüppelerini giydi.