Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tayan, Mustafakemalpaşa merkez arazileri dahil olmak üzere Ovaazatlı, Tepecik, Yamanlı, Yeşilova, Ormankadı, Doğancı, İncilipınar, Ayazköy, Karaoğlan, Kestelek, Melikköy, Behram, Yalıntaş, Döllük, Camandar, Bakırköy arazilerinden oluşan 165 bin dekarlık ekim alanına sulama suyu veren Kirmastı Çayı’nın, güneyindeki başta bor olmak üzere çeşitli maden işletmelerinden gelen bor toksitesi ile kirlendiğini öne sürdü. Tayan şöyle dedi:

"Aynı ürünlerin başka kaynaklardan sulanmasında görülemeyen zarar, sulamanın Kirmastı Çayı’ndan yapılması halinde ürünlerin yanmasına sebep olmaktadır. Mustafakemalpaşa Ziraat Odası’nın Türkiye’nin en yetkili toprak ve kimyasal analiz laboratuarı Laben’e yaptırdıkları analizlerden çıkan raporlarda, bor toksitesinin yüksek oranda olduğu görülmüştür. Raporda, Kirmastı Çayı’ndan gelen su ile bitki sulamasının kesinlikle sakıncalı olduğu belirlenmiştir."

CHP Milletvekili Tayan, verdiği önergede Bakan Mehdi Eker'in şu soruları yanıtlamasını istedi:

"Öncelikle bor kirliliğinin önlenmesi acildir. Ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz? Çiftçi bu yıl önemli ölçüde zarar görmüştür. 2013 ürün yılına kadar önlem alınmaz ise gelecek yıl da zarar oluşacaktır. Acil bir plan uygulamayı düşünüyor musunuz? 2012 ürün yılında zarar gören üreticiye başta borç ertelemesi gibi tarımsal destek vermeyi düşünüyor musunuz? Kirlilik önleninceye kadar sulama şebekesini başka temiz bir kaynaktan beslemeyi düşünür müsünüz?"



NG(FK/COŞ)