Belediye’nin davetlisi olarak Edirne'de esnafı ziyaret eden CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzünlenen 'Edirne’den girilince görülen Türkiye gerçeği' konulu konferansta konuştu. Konuşmasına Meclis'te yaşadığı bir anısını anlatarak başlayan İnce, şunları söyledi:

"Meclis'te hararetli bir tartışma sonrasında annem aradı, 'Çocuğum özür dile dövecekler seni' dedi. Daha sonra da babam aradı, 'Bana bak sakın özür dileme' dedi. Tabi özür dilemedim. Tarlalar babamın üzerine nasıl dileyeceksin. Şimdi kürsü yok, karşımda AKP’li yok. Demek ki bugün yumuşak bir konuşma yapacağım. En azından bugün yeni bir davadan kurtulmuş olacağım diye düşünüyorum."

'SUÇLU BİZİZ'

Kapıkule’den geçtikten Avrupa’da yaşayan insanların daha zengin ve mutlu olduğunu belirten Muharrem İnce, özeleştiri yaparak, hatayı kendilerinde aramaları gerektiğini söyledi. İnce, "Kapıkule’den içeri girince neden yoksul ve eğitimsiz. Bizim neyimiz eksik? Madenlerimiz, ovamız, üç tarafı denizlerle çevreli ülke, Avrupa’nın en genç nüfusu bizde. Hepsini hesaba katınca neden bu durumdayız? Bunu kendimize sorduğumuzda kimse kusura bakmasın ben önce kendini solda tanımlayan, Atatürkçü, çağdaş olarak tanımlayan CHP’de ya da benzeri partilerde tanımlayan, aydın olarak nitelendirilenlerde görüyorum suçu. 'Makarnacılar oy verdi, onun için yüzde 50 oy aldılar.' Bu doğru değil, yüzde 50’yi makarnayla alabilir misiniz? Hatayı kendimizde aramamız gerekiyor. Seçimleri kazanmak için bir sürü numaralar yaptılar."

Türkiye’de CHP’ye oy verince günaha gireceğini düşünen 5 milyon insan olduğunu öne süren Muharrem İnce, sözlerini söyle sürdürdü:

"Devletin parasıyla makarna dağıttılar, AKP’nin parasıyla diye gösterdiler. Bu da doğru. Dini bir silah olarak kullandılar. Bu ülkede 5 milyon yurttaşın CHP’ye oy verdiğinde günaha gireceğini, dinden çıkacağına inanan insan var. Bütün bunlara rağmen yine de suçu halka, AKP’ye oy verene, Cumhuriyet düşmanlarının arkasına takılanlara atmamalıyız. Suçu kendimizde aramalıyız diye düşünüyorum. Bu üçüncü sınıf adamlara birinci sınıf bir ülkeyi teslim ettik 10 yıldır. Kapıcımızın oyunu alamadık, şoförümüzün, kenar mahallede ezilenin oyunu alamadık. Başörtülü kız Konak Meydanı’na geldi. Atatürk’ü anma toplantısına katılmak istedi, laikçi teyzemiz onu oradan kovdu 'Sen Atatürk düşmanısın' diye. Benim babam 75 yaşında sakallı bir köylü. Hacca gitmiş, inanmış bir mümin. Benim babamın inancını sorgulayacak anasından doğmadı daha. Bu böyle yaşıyor, anam şalvarlı, babam sakallı. CHP’ye oy veriyor. Atatürk’ü de aslanlar gibi seviyor."

'MALİYE BAKANI SURİYE’YE GİDEN PARALARDAN BAHSETMİYOR'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçe sunuş konuşmasındaki 'Açık verdik' ifadesini eleştiren CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, "Maliye Bakanı bütçenin sunuş konuşmasında 'Bütçe açık verdi çünkü terörle mücadele ettik' diyor. 'Öğretmen ataması yaptık, belediyelere destek, tarımı destekledik' diyor. Ama hiçbir zaman 'Suriye’ye şu kadar para gönderdik muhaliflere' demiyor. 'Libya’ya bavulla para gönderdik' demiyor. 'Başbakanlığın bir uçağı vardı, şimdi 7 uçağı oldu' demiyor. 'Başkanlık sarayı yaptırdık' demiyor. 'Telekom’u satarken kurumlar vergisini yüzde 30’dan 20’ye düşürdük. Buradan çok zarar ettik' demiyor. Pırlatan ve yakuttan almadığı KDV’yi söylemiyor. Biber gazına yapılan harcamaları söylemiyor. İngiliz viski şirketlerinin affını söylemiyor" diye konuştu.

'TORBA YASA İNGİLİZLER İÇİNDİ'

2010 yılında çıkarılan Torba Yasa'nın İngiliz viski şirketlerinin 500 milyon dolar borcunu affetmek için çıkarıldığını iddia eden İnce sözlerini şöyle tamamladı:

"2010 yılında bir Torba Yasa çıktı. Bu yasada af vardı. Vatandaşı da ilgilendiren ne kadar 100 lira, 200 lira ya da 500 lira. Siz zannediyor musunuz ki bu affı size yaptılar. O Torba Yasa'nın amacı İngiliz viski şirketlerinin 500 milyon dolar borcunu affetmekti. Tony Blair, ilk o konuşuyor Başbakan'la, David Cameron Ankara’ya geliyor. Görüşme yapılıyor. Başbakan diyor ki 'Referandum 12 Eylül’de yetiştiremezsek sonra halledeceğiz' diye söz veriyor. Yazışmalar var belgeler var, hepsini açıkladım. Bir babayiğit de çıkıp bunları yazamadı."

Edirne Belediyesi’nin ilk kez düzenlediği Eğitim ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 'Edirne’den girilince görülen Türkiye gerçeği' konulu konferansta ayrıca Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Geray, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ali Sirmen, şehir ve bölge yüksek plancısı Nevzat Uğurel ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neşe Kars Tayanç da birer konuşma yaptı.

CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, konferansın ardından Edirne’den ayrıldı.



EÖ(LK/SS)