Mersin'de 2005 yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarına ve basın açıklamalarına katılan o dönemki Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şube Başkanı olan Gürsel Sığınır, SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt ve Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Orhan Yıldırım hakkında, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet' suçlamasıyla dava açıldı. Mersin 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan 3 sendikacı, 15'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkemenin kararı geçtiğimiz günlerde Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi tarafından onandı. Cezanın kesinleşmesinin ardından Gürsel Sığınır, Orhan Yıldırım ve Yılmaz Bozkurt cezalarını çekmeleri için Mersin Açık Cezaevi'ne gönderildi.

SENDİKACILARA SENDİKACI DESTEĞİ

Tutuklanan sendikacılara, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen Birleşik Kamu-İş Sendikası Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Tutoğlu, Birleşik Kamu-İş Sendikası'na bağlı Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, Ulaşım-İş Sendikası Genel Başkanı Adem Çalışkan, Birleşik Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Şahindokuyucu ile çok sayıda sendika üyesi destek verdi.

Burada grup adına açıklama yapan Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı İsmail Tutoğlu, tutuklamaların hak ihlali olduğunu söyledi. Tutoğlu, "Sendikaların birer emek örgütü olarak çeşitli eylem ve etkinliklerle demokratik ve barışçı yollarla toplumu bilinçlendirmek, sorunlara çözüm istemek için kamuoyunu bilgilendirici etkinlikler yapması en temel görevlerindendir" dedi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde basın açıklamasının ardından grup, cezaevindeki sendikacıları da ziyaret etti.

KENDİLERİNİ İHBAR ETTİLER

Tutuklu sendikacılara Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) üyesi memurlar da destek verdi. Atatürk Caddesi'nde eylem yapan KESK üyeleri, 'Baskılar bizi yıldıramaz. KESK'li tutsaklar serbest bırakılsın' yazılı pankart taşıdı.

Bir süre oturma eylemi yapan grup adına konuşan SES Mersin Şube Başkanı Selman Günbat, "Bizler Yılmaz Bozkurt, Gürsel Sığınır ve Orhan Yıldırım'ın yaptıklarını yaptık. Kendimizi ihbar ediyoruz. Eğer hukuka, adalete, insan haklarına zerre kadar saygınız kaldıysa arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın" diye konuştu.