Santralin yapımında kullanılacak iş makineleri ile malzemeler, saaat 04.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemleri arasında Karaçam belde merkezinden geçirildi. Derebaşı mevkiindeki şantiye sahasına çıkarılan araçlar yine yoğun güvenlik önlemleri altında boşaltıldı, şantiye kurma çalışmaları başlatıldı. Yaklaşık 40 minibüsle gelen asker ve polis, şantiye sahasına giden yolu kesti, çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Şantiye sahasına başka bölgelerden girişleri önlemek amacıyla da çevreye güvenlik görevlileri yerleştirildi. Geceden bu yana bölgede bulunan ve yorgun düşen bazı asker ve polislerin minibüslerde uyumaları dikkat çekti.

Bölgeye gelerek HES inşaatının yapılacağı Derebaşı mevkiinde incelemelerde bulunan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, güvenlik önlemlerinin yoğunluğundan şaşkınlık duyduğunu belirterek, “İnsanlar evlerine ulaşmak istediğinde bu yüksek noktalarda karşılarına SİT engeli çıkıyor. HES firmalarına ise hiçbir engel çıkartılmıyor, ormanları ve doğal alanları tahrip etmelerine göz yumuluyor. Bu çifte standart kabul edilemez. Ayrıca açılmış ve devam eden bir dava var. Yürütmeyi durdurma kararı beklendikten sonra burada inşaat faaliyeti yapılabilir. Ama şu anda vurulacak olan kazma telafisi önlenmez zararlar meydana getirecek” dedi.

Bu arada, malzemelerin belde merkezinden geçişi sırasında araçlara taş attığı belirlenen 3 kişinin de jandarma tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

Karaçam Beldesi’nde 22 Eylül 2011'de, Derebaşı Hidroelektrik Santral projesi için çalışmaların başlatılmasıyla birlikte yöre halkı tepki göstermeye başlamıştı. İş makinelerinin vadide çalışmaya başlamasının ardından harekete geçen köylüler, santral çalışanları ile onlar destek veren bazı köylülere saldırmış, kayalıklara yuvarlanan 2’si asker 7 kişi yaralanmış, 3 kişi gözaltına alınmıştı.