Boğaza döşediği mayınlarla Çanakkale Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren ve iki yıl önce orijinaline birebir benzer yapılan Nusrat Mayın Gemisi'nin bağlı bulunduğu Çimenlik Kalesi'ndeki açık alanda düzenlenecek olan 'Zafer Haftası' açılış töreni, yağmur nedeniyle Yüzbaşı Ahmet Saffet Konferans Salonu'nda yapıldı. Törene Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, muharip gaziler, öğrenci ve askerler katıldı. Şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Vali Tuna, 26 Nisan 2010 tarihinde Giresun Dereli Şehirkarahisar karayolunda bölücü terör örgütü tarafından döşenen mayının askeri aracın geçişi sırasında patlaması nedeniyle şehit olan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ahmet Eryılmaz'ın kızı Ecem Eryılmaz'a devlet övünç madalyasını taktı ve beratını verdi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, törenle ilgili konuştu. Vali Tuna, "İnancı ve kutsal değerleri için her zaman ölmesini bilmiş milletimiz, Çanakkale deniz ve kara muharebelerinde de en üst seviyede bir var olma- yok olma mücadelesi verdiğinin bilincinde olarak savaşmış ve şehit olmayı peşinen kabul etmiştir. Ve Allah'ın yardımıyla Çanakkale'de kanıyla, canıyla, şerefiyle, onuruyla bir destan yazmıştır. O günlerde bizi tarihten silmek için bütün güçleriyle üstümüze gelmişlerdi. Bugün ise birliğimizi beraberliğimizi bozmak için terör eylemleri kullanılıyor. Ve yine karşısında canı pahasına vatanını koruyan askerimiz, polisimiz var. Şehitlerimizin geride bıraktıklarına sahip çıkmak, devlet olarak bizim boynumuzun borcudur. Şehitlerimizin gözleri arkada değildir. Biliyorlar ki, bu devlet, bu millet onları ve ailelerini her zaman baş tacı edecek ve hiçbir zaman unutmayacaktır. Bu vesileyle Çanakkale destanını yazan ecdadımızı, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden bütün şehitlerimizi, saygıyla, rahmet ve minnetle yad ediyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

Çimenlik Kalesi'ndeki tören, Çanakkale Savaşı'nı konu alan 'Hasret Nurdağ' resim sergisinin açılışı ve gezilmesiyle sona erdi.

KUTLAMALAR İKİ HAFTA SÜRECEK

Önceki yıllarda 12- 18 Mart arasında bir hafta süreyle yapılan kutlamalar bu yıl ilk kez iki haftaya çıkartıldı. Buna göre, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97'nci yıl dönümü nedeniyle 12- 25 Mart arasında çok sayıda sanatsal, kültürel, sportif ve sosyal etkinlik düzenlenecek. Farklı mekanlarda Çanakkale Savaşları ile ilgili resim, fotoğraf ve pul sergileri açılacak. Çanakkale Destanı adlı tiyatro gösterisi sahnelenecek. Yüzme, yelken ve bisiklet yarışları yapılacak. Satranç, masa tenisi, badminton, briç turnuvaları düzenlenecek. Konser, şiir dinletisi, tiyatro gibi sanatsal aktiviteler de kutlamalara renk katacak.

KUTSAL EMANETLER ANKARA'YA GİDECEK

Gelibolu Yarımadası'ndan alınan toprak, deniz suyu ve Türk Bayrağı'nın 18 Mart'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ulaştırılması için düzenlenen Zafer Koşusu ve Halk Yürüyüşü 14 Mart'ta başlayacak. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek törende Vali Güngör Azim Tuna, kutsal emanetleri atletlere teslim edip Zafer Koşusu'nun startını verecek. Kutsal emanetler sırasıyla Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Ankara'nın sınırlarından geçirilerek, 18 Mart'ta Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim edilecek.