'Çanakkale Boğazı'nda 3 yüzücü kayboldu, boğaz geçişe kapandı' başlıklı haberimiz ve ekini gelişmeleriyle birlikte yeniden veriyoruz.

-----------

YENİDEN



Burak GEZEN- Orhan AKTUĞ/ LAPSEKİ, (Çanakkale) - ÇANAKKALE’de 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle 'Şehitlik ve Zafer Yüzüşü' adı altında Gelibolu ile Lapseki arasındaki 6.5 kilometrelik parkuru yüzerek geçmek isterken kaybolan biri yerel gazeteci 3 kişi, yaklaşık 3.5 saat boğazda panik yaşanmasına neden oldu. Çanakkale Boğazı'nda transit geçişin durdurulduğu aramalar sonunda, kayıplar Lapseki İlçesi Şekerkaya Mevkii’nin 100 metre açığında Sahil Güvenlik botu tarafından bulundu.

Çanakkale Rotary Kulübü tarafından bugün düzenlenen Çanakkale Boğazı’nı Yüzerek Geçme yarışlarının kontenjanı dolduğu için kayıt yaptıramayan Lapsekili yerel gazeteci 30 yaşındaki Mustafa Uçmaz ile Lapseki’de bir fabrikada çalışan 22 yaşındaki Ulvi Aygün ve işçi 21 yaşındaki Abdurrahman Esin, kendilerine bir alternatif yaratıp, Gelibolu Lapseki arasından boğazı geçmek için başvurdukları valilik güvenlik nedeniyle izin vermeyince, iddiaya göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan izin aldı.

Bir tekne refakatında Gelibolu Limanı’ndan saat 12.30 sıralarında denize giren 3 kişi, kıyıdan uzaklaştıktan bir süre sonra, Poyraz rüzgarının oluşturduğu büyük dalgaların arasında gözden kayboldu. Teknedekilerin bir süre arayıp bulamadığı 3 kişi için Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı ekipler başta olmak üzere kurtarma botları bölgeye sevk edildi. Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’ndeki yetkililer de telsiz kanalından, boğazda 3 kişinin kayıp olduğunu, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve bu nedenle Çanakkale Boğazı'nın transit gemi geçişlerine kapatıldığını açıkladı.

3.5 SAATLİK PANİK

Yakınlarının sahilde merakla beklediği ve çok sayıda ekibin denizde aradığı 3 genç, saat 16.00 sıralarında Lapseki İlçesi Şekerkaya Mevkii’nin yaklaşık 100 metre açığında Sahil Güvenlik-4 botu tarafından bulunup tekneye alındı. Üç kişi, daha sonra Lapseki sahiline çıkarıldı ve sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Lapseki Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Üç gencin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

BAŞINDAN GEÇENLERİ ANLATTI

Yerel gazeteci Mustafa Uçmaz, “Biz ilk çıkışımızı çok hızlı yaptık. Bu nedenle bizi takip edecek olan tekne, dalgalar nedeniyle bize yetişemedi. Yolu yarıladığımızda Ulvi Aygün’ün karnı şiddetli bir şekilde ağrıyınca onu yalnız bırakmamak için yüzmeye ara verdik. Şiddetli akıntı ve dalgaların da etkisiyle rotamızdan yaklaşık 2 mil günüye doğru sürüklendik. Normalde 6.5 kilometre olan güzergah sapma nedeniyle 10 kilometreye çıktı. Refakat edecek tekne de bizi göremedi. Kıyıya el salladık, bizi görenler oldu, fakat durumu anlayamadı. Ulvi kendini iyi hissedince, yüzmeye devam ettik. Kıyıya 100 metre kala Sahil Güvenlik bizi görüp bota aldı” dedi.

Bu arada, üç gencin kontenjan dolu olduğu için alınmadığı Çanakkale Rotary Kulübü'nce düzenlenen, 'Çanakkale Boğazı'nı Yüzerek Geçme Yarışması ise saat 12.00 sıralarında Çanakkale-Eceabat arasında yapıldı ve saat 14.00 sıralarında da sona erdi.


BG(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)