Bakan Çağlayan, Adana'daki temaslarI ardından Mersin'de, Mersin Genç İşadamları Derneği'nin (MEGİAD) 6'ncı Olağan Genel Kurulu'na Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Milletvekili Nebi Bozkurt, Ahmet Tevfik Uzun ile katıldı. MEGİAD Başkanı Alper Gürsoy'un, KONGREDE Mersin’in ‘2022 Avrupa Kültür Başkenti’ olması yönünde öneri de bulundu. Ardından söz alan Bakan Çağlayan, Gürsoy'un '2022 Avrupa Kültür Başkenti Mersin' önerisinin ciddiye alınması gerektiğini, bugünden itibaren bu konudaki çalışmaya birlikte başlanılması gerektiğini söyledi. Çağlayan, şöyle dedi;

"2022 Avrupa Kültür Başkenti Mersin' için gayret sarf etmek hepimizin boynunun borcu. Tüm kurumlarımızla diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte böyle bir yapıyı desteklemeliyiz. '2010 Avrupa Kültür Başkenti'ni nasıl ki İstanbul almışsa, Mersin'i de kültür başkenti pozisyonuna getireceğiz. Çünkü 2022'ye kadar Mersin farklı bir Mersin olacak, çok şey değişecek."

Değişimin habercisinin 2013 yılında yapılacak Akdeniz Oyunları olduğuna dikkat çeken Çağlayan, bununla birlikte turizm yatırımları, havaalanı gibi birçok alanda yapılacak olan düzenlemelerle, Mersin'in gelecek dönemdeki Avrupa Kültür Başkenti olma noktasında tüm fonksiyonlarını öne çıkaracağını anlattı. Çağlayan Mersin'in Kültür Başkenti olması düşüncesini çok beğendiğini belirterek şöyle dedi:

"Hep birlikte el ele verirsek, tüm birimlerimizle inşallah bunu birlikte gerçekleştireceğiz. Akdeniz Oyunları, Mersin için büyük şans. Akdeniz Oyunları'nı Mersin'e adeta hediye eden Başbakanımıza teşekkürlerimi arz ediyorum. Akdeniz Oyunları'nın Mersin'e gelmesinden rahatsızlık duyanlar, sırf muhalefet yapmak adına oyunların imkanlarının Adana'ya kaptırıldığını söyleyip, yapılanları kötüleme gayreti ve arayışı içindeydi. Bunlara cevap vermeyi zaman kaybı olarak görmekle birlikte, birilerinin cehaletini gidermek adına bazı detayları vermek isterim. Başbakan Akdeniz Oyunları'nı Mersin'e vermek mecburiyetinde değildi. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin bu konudaki gücü ve saygınlığını Mersin'e getirmesinin fırsatı. Yeni stat yapma mecburiyetinde değildik, 450 trilyon liralık harcama yapma mecburiyetinde değiliz. Mevcut stadın sağını solunu makyajla düzeltip Akdeniz Oyunları'na hazırlayabilirdik ama Başbakanın 'cömert olun' talimatıyla bunları yapıyoruz. Mersin'in hayatı boyunca sahip olacağı önemli bir stadı, bununla birlikte spor alanları, 1 haftalık etkinlik için yapılan 4 bin 500 kişilik yurt binaları, spor tesisleri, kentin kalıcı eserleri olacak. Elbette bu oyunlardan Mersin'de gerçekleştirilecek olanlar varsa, durgun sularda yapılması gereken sporlar için yeni yer mi yapmak, komşu ilin imkanlarını mı kullanmak gerek? Bu işi basitleştirip spekülasyon yapanlara Mersin halkı en iyi cevabı veriyor."

Çağlayan, 2022 yılında Mersin'in, Avrupa Kültür Başkenti olmasını destekleyen mihenk taşlarından birinin de Akdeniz Oyunları için yapılacak olan tesisler olacağını anllattır. Bakan Çağlayan uluslararası havaalanı, 5’nci bölge teşvikiyle desteklenecek olan 28 kültür turizm koruma alanından ikisinin Mersin'de olduğunu hatırlatarak şöyle dedi:

"Bir taraftan deniz, kum, güneş diğer taraftan kış turizmine imkan sağlayacak proje, 5’nci bölge desteği almaya hak kazandı. Kazanlı'da 7 bin 600 yataktan vazgeçtik, 15 binin üzerine çıkardık. 15 bin insanın tatil yaptığı, en az 10 bin insanın çalışacağı, 25 bin insanın günlük yaşayacağı alana meyve sebzeden, gıda temizlik üzerine bu ürünlerin tedarikini getiren götüren, nakliyecinin dahi bu işten faydalanacağı bir sistemi düşünmeye başladık. "Mersin'i, Antalya'dan sonra en büyük kitle turizm merkezi yapma noktasında kararımızı verdik. Mersin artık Antalya'nın dolmuş kapasitesiyle önemli bir turizm yapısı haline gelecek. Benim firmam turizmi çok yakından tanıyor. Kentsel dönüşümün tartışmasız en kısa sürede başlatıyoruz. Mersin'e nereden gelirse gelsin, hangi zorluklarla gelirse gelsin, benim gibi sonradan bile olsa Mersinli olan kardeşlerimizi en modern alanlarda yaşatmayı ve bu konuda kentin tamamında kentsel dönüşüm çalışmasını başlatıyoruz. Mersin'in altını üstüne getireceğiz demiştik, altı üstüne gelmeye başladı. Yatırımcı kredi finansman sorununu çözer çözmez havaalanı, turizm alanları, Akdeniz Oyunları, özel ekonomik bölge başta olmak üzere her biri birbirini tamamlayıcı unsur olarak, Mersin adına önemli gelişmeleri ortaya çıkaracak. Türkiye'de istihdamın en fazla olduğu 20 ilin istihdam değerlerine bakınca Mersin, bu 20 il arasında istihdamını en fazla yükselten 3’ncü il olma özelliğine sahip oldu. 'Mersin'de işsizliğin belini kıracağız' demiştim. Bunu temenni olarak söylemedim, yapılacak eserlerin tüm bu değerlerin istihdama önemli destek vereceğini bilerek ifade etmiştik. Mersin, Türkiye'nin işsizliği en yüksek olan iller arasından çıkmış en fazla, en çabuk istihdamı sağlayan, en fazla işyeri açılan illerin başında gelmiştir."

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bugün artık milli mücadelenin yatırımla, üretimle, ihracatla yapıldığını, büyüklüğün ülkelerin ne kadar borçlu olduğu ve ekonominizi ne kadar büyüttüğü, uluslararası ülke olması, istihdamla ölçüldüğünü söyledi. Çağlayan şöyle dedi:

"10 yıl öncesine kadar IMF kapısında 1 milyar dolar için tek ayak üstünde bekleyen Türkiye, nereden nereye geldi. Manzara çok sevindirici. 2008 krizinin başladığı ve tüm dünya ülkelerini allak bullak ettiği, birçok ülkenin iflas ettiği Euro'nun çatladığı bir ortamda destan yazıyoruz. 2011'de yüzde 8,5 gibi dünyanın en hızlı büyüyen ilk 3 ülkesi arasında olduk. Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını yapıyoruz. Avrupa'daki bir çok ülkenin IMF oksijen çadırına alındığında Türkiye, IMF çıpasından kendi çıpasına geçtik. 4 yıldır destek almadan dünyanın en başarılı ekonomisini gerçekleştiriyor. Türkiye artık marka olmuştur ve bu marka özel sektörün ve Türk halkının faydalandığı bir marka olmuştur. Bundan 8 yıl önce 270 milyon dolara satılamayan Oyakbank, ne oldu da 2.7 milyar dolara satıldı 5 yıl önce? 3-4 yılda 10 katı değere çıkarabilecek hiçbir ekonomik değer yoktur. Bu Türkiye imajının artmasıyla bağlantılıdır."

Genel seçimlerde Mersin'e milletvekili olma gibi beklentisinin olmadığının altını çizen Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlk duyduğumda da ilişki kurmaya çalıştım. Göbek adım Mehmet Zafer ya her halde 'M' harfinden dolayıdır diye düşündüm. Başka bir ilişki kuramadım. Adaylığım açıklandıktan sonra geldim ve en az sizler gibi Mersinli olacağımı söyledim. Şimdi hayatının bütün dönemini Mersin'de geçirecekler için kendi adıma söyleyeceğim birkaç cümle var. Ben 2015 yılına kadar Allah'tan bir terslik olmazsa, Allah sağlık sıhhat verirse, Mersin Milletvekili olarak devam edeceğim. Sayın Başbakanımız beni 2015 yılında da tekrar Mersin Milletvekili adayı yaparsa ve milletvekili olarak gelirsem eğer, Mersin'de yapacağım siyasi hizmet en fazla 2019 yılına kadar sürecek. Yani benim Mersin'de kullanma tarihim 2019. Sizlere diyorum ki; arkadaşlar beni kullanın, gece gündüz 24 saat ne istiyorsanız, ben size hizmet edeceğim."

Çağlayan buradaki konuşmasının ardından MÜSİAD yönetimi ile bir araya geldi. Yaklaşık bir saat yapılan kapalı görüşme ardından Mersin Barosu’nun sosyal tesislerinin de açılışını yaptı. Açılıştan sonra Türkiye Barolar Birliği Başkanı V. Ahsen Coşar ile Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel ile birlikte binayı gezdikten sonra ayrıldı.