Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan’ı makamında ziyaret eden TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Çek Yasası’ndaki değişikliği değerlendirdi. Dünyanın hiçbir yerinde çek kanununa muhalefet suçundan hapis cezasının verilmediğini belirten Çavuşoğlu, "Amaç çağdaş ve modern hukuk sisteminin Türkiye'de de uygulanması" dedi.

'ÇEKLERİN YÜZDE 2.7'Sİ KARŞILIKSIZ

Çek Yasası’nda şimdiye kadar birçok değişikliğin yapıldığını ve yeni düzenlemeyle BDDK tarafından Risk Standartasyon Merkezi’nin kurulduğunu belirten Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Artık vatandaşlarımız aldığı çek sahibinin ekonomik geçmişiyle alakalı tüm bilgilere ulaşabilecek. Bu esnafın mağdur olmasının da önüne geçecektir. Geçen yıl, Türkiye'deki çeklerin yüzde 2.7'si karşılıksız çıktı. Bu yasa ticarete, çekle alakalı bir düzen ve intizam getirdi. Artık herkes çek alamayacak. Ayrıca, Türkiye'deki sulh ceza mahkemelerinin iş yükünün yüzde 50'sini çek kanununa muhalefet davaları oluşturuyor. Bu rakam ceza mahkemelerinin iş yükünün ise yüzde 15'ine karşılık geliyor."



SB(FK/COŞ)