Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenen Uluslararası Göç Sempozyumu’na katılan Bozdağ, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Suriye’de bulunan iki Türk gazetecinin serbest bırakılması için İran’ın arabuluculuk yapacağı yönündeki soruya cevap veren Bozdağ, "Gazetecilerimizin sağlığının yerinde olması bizi memnun etmiştir. Serbest bırakılacaklarına ilişkin haberler umarız gerçeğe dönüşür. Şu anda bildiğim kadarıyla henüz bu yönde atılmış bir adım yok. Serbest bırakıldıkları takdirde bu açıklama doğru mu değil mi göreceğiz" diye konuştu.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞILSIN'

Soru üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlık sisteminin tartışılması yönündeki açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şöyle konuştu:

"Başkanlık sisteminin Türkiye’de tartışılması çok önemli. Çünkü Türkiye’de bazı kesimler, başkanlık sisteminin tartışılmasından rahatsız. Başkanlık sisteminin özelliklerini bir tarafa yazın, parlamenter sistemin özelliklerini bir tarafa yazın. Hangisini başkanlık veya parlamenter sistem olduğunu ifade edecek herhangi bir cümle koymayın. Vatandaşa sorun. Eminim ki, büyük kısmı, çoğunluğun tamamına yakını başkanlık sistemini daha demokratik, yasama, yürütme arasındaki ayrılığın daha iyi olması, denetime daha iyi imkan vermesi, milletin iradesini daha iyi temsil etmesi açısından başkanlık sistemini tercih edecektir. Ama Türkiye’de maalesef CHP kendi seçmen tabanı nedeniyle, BDP ve MHP ideolojik nedenlerle, millet tarafından bilinmemesi, 'tu ka ka' yapılarak karşı çıkılması için konunun tartışılmasından rahatsızlar. Neden tartışmaktan korkuyoruz, niye çekiniyoruz? Tartışılsın ve bu konuyu bilenler konuşsun. Türkiye tartışsın, tartışınca ortak akıl hangisinin doğru olacağını görecektir. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımızın tartışılması yönündeki açıklamasını ben konunun anlaşılması açısından çok faydalı görüyorum. Umarım Türkiye bunu tartışır."

TÜRKEŞ SAVUNUYORDU

Alparslan Türkeş'in, 1969’da yayınlanan '9 Işık' kitabında, başkanlık sistemini o günün şartlarında savunduğunu söyleyen Bozdağ, şöyle devam etti:

"'Bizim savunduğumuz tek meclis, tek başkandır' diyor. 'Yürütme cumhurbaşkanı ve başbakan olarak ikiye bölünemez' diyor, savunuyor. Bahçeli de şimdi diyor ki, ‘Bu Türkiye için erken. Zamanı değil.’ Belli ki MHP, 9 ışığın ışığında değil de başka ışıkların altında yol alıyor. O yüzden de biraz 9 ışık eğitimini artıran çalışmalar yaparlar. O zaman 9 ışıktan ilham alarak yürürler. Pek çok kişi bilmeden karşı çıkıyor. Kendi savunduklarından da haberi olmadan karşı çıkıyor."