ABD'de 11 yıl önce yaşanan 11 Eylül Saldırıları'nın ardından Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün yetkilendirdiği Deniz Güvenlik Komitesi, ülkemizde 176 limanla ilgili Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ISFS) oluşturdu. Bu koda göre her yıl gerçekleştirilen planlı tatbikatlar bu kez stratejik önem taşıyan Botaş Deniz Terminali'nde yapıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı'na bağlı güvenlik güçleri, Irak ve Hazar petrollerinin ulaşıp, tankerlerle dünya pazarına ulaştırılan deniz terminalinde saat 11.00'da Gemi Kurtarma Tatbikatı gerçekleştirdi.

120 KOMANDOYLA OPERASYON

Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Rahim Çonguloğlu'nun yönettiği tatbikatta, senaryo gereği 5 mürettebatı bulunan Göksu 1 adlı gemiden kaçırılma sinyali alındı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, ihbar üzerine alarma geçti. Komutanların değerlendirmesinin ardından 120 personelle operasyon kararı alındı. Gemiye havadan bir helikopter, denizden ise 4 sahil güvenlik botu ile ulaşıldı. Yapılan keşifte gemideki terörist sayısının 4 olduğu belirlendi. Helikopter teröristleri şaşırtmak için geminin üzerinde dolaşırken, özel eğitimli komandolar, kıç taraftan çıkarma yaptı. Komandolarla çatışmaya giren teröristlerden biri yaralandı, biri denize düştü. Diğer ikisi sağ olarak etkisiz hale getirildi. Denize düşen teröristi kurtarma ekipleri, sudan çıkarttı. Operasyonda geminin 5 mürettebatı herhangi bir yara almadı. Teröristler, sahil güvenlik botuyla sahilde bekleyen İncirli Jandarma Karakol Komutanlığı ekiplerine teslim edildi.

'GÜVENLİK GÜÇLERİMİZ 24 SAAT GÖREVDE'

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Murat Koç, Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş ve askeri yetkililerin izlediği tatbikat, 55 dakikada başarıyla tamamlandı.

Tatbikatı değerlendiren Vali Hüseyin Avni Coş, "Terör ve teröristlere karşı önlemler alınıyor. Başarılı bir tatbikat yapıldı. Tatbikatın sonucuyla ilgili değerlendirmeler daha sonra yapılacak. Yalnız denizde değil, karada da polis, jandarma ve sahil güvenlik ekiplerimiz gerekli çalışmaları yapıyor. Yılın 365 günü, 24 saat görev başındalar. Tatbikata katılan, görev alan arkadaşlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.



YB(OA/CK)