10'uncu Uluslararası Bodrum Bale Festivali kapsamında İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından, konuk Rus balet Irek Mukhamedov performansı ile 'Zorba' adlı gösteri sahnelendi. Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde düzenlenen gösteriyi tiyatro sanatçısı Ali Poyrazoğlu'nun da aralarında bulunduğu 1300 sanatsever izledi. Mikis Theodorakis'in dünyaca ünlü müzikleri ve Lorca Massine'nin koreografisiyle sahnelenen gösteri balenin efsane ismi Mukhamedov'un performansı ile izleyenleri büyüledi.

Yunanlı yazar Nikos Kazancakis'in 1946'da yayımlanan taşkın karakterli ve esrarengiz Aleksi Zorba'nın yardımı ile eski hayatından kaçıp kurtulma cüretini gösteren genç bir Yunanlı'nın hikayesi bale sahnesine uyarlandı. Gösteride küçük bir Yunan kasabasına 'John' adında bir Amerikalı gelir ve parçası olmak istediği geleneklerin cazibesine kapılarak güzel bir dul olan Marina'ya aşık olur. Köylüler birlik ve geleneklerini koruma gayretiyle Yorgo'nun aşkını yok sayarak yabancı birine aşık olan Marina ile John'a karşı çıkar. John'un dostu olan tek kişi, kimsesi olmayan ancak güçlü ve özgür bir adam olan Zorba'dır. Zorba sayesinde John ile Marina aşklarını yaşama fırsatları bulur. Marina'nın ölümünden önce John gururlu ve bağımsız bir şekilde ona kısa bir süreliğine de olsa büyük bir mutluluk yaşatır. Zorba zavallı John'u kızgın köylülerin elinden zor kurtarırken Marina intikam peşinde koşan kalabalığın kurbanı olur. Hayata küsen Zorba sirtaki oynayarak yaşama geri dönerken, John da diğer insanlar da dans eder. Herkes yeni bir hayat için teselli, af ve dayanma gücü arayışındadır.

52'LİK BALET

 İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen gösteride baş dansçı olarak sahne alan Rus balet 52 yaşındaki Irek Mukhamedov, performansıyla izleyenleri kendisine hayran bıraktı. Bolşoy Balesi Baş Solisti olan Mukhamedov, festival kapsamında canlandırdığı 'Zorba' karakteriyle izleyenler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Bale, bugün saat 21.45'te, ikinci kez sahnelenecek. Festival 18 Ağustos'ta Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek Harem balesi, 21 Ağustos'ta Antonio Gades Flamenko Topluluğu tarafından sahnelenecek Kanlı Düğün-Flamenko Suit gösterisiyle devam edecek. Festival 24 Ağustos'ta Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu tarafından sahnelenecek Bir Yaz Gecesi Rüyası adlı bale gösterisi ile sona erecek.



NK(AÖ/AAA) (FOTOĞRAF)