Hatay Havaalanı'na gelen Başbakan Yardımcısı Atalay'ı, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz karşıladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki çadır kentlerde inceleme yapacağını söyledi. Suriye'ye verilen sürenin dolduğunun hatırlatılması üzerine Atalay, "Bizim elimizde doküman, notlarımız var. BM ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi Kofi Annan da Hatay'a gelecek ve kamplarda inceleme yapacak. Onun elinde de bilgiler var. Ziyaretlerin ardından birlikte bir değerlendirme,  ardından açıklama yapacağız" dedi. Beşir Atalay, Reyhanlı'daki çadır kentleri ilçelemek üzere ilçeye geçti.

ARDINDAN ANNAN GELDİ

Beşir Atalay'ın ardından özel bir jetle Hatay Havaalanı'na inen Kofi Annan'ı Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli karşıladı. Kofi Annan beraberindeki heyet ile birlikte VIP'e geçip bir süre dinlendi.

Annan, buradan helikopterle Kilis'in Öncüpınar Gümrük Sahası Hac Konaklama Tesisleri'ndeki konteyner kente gitti. Helikopterde havadan konteyner kenti inceleyecek olan Annan ardından Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ndeki çadır kentti ziyaret edecek. Annan incelemelerini tamamladıktan sonra, ayrı bir program ile Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki çadır kentte inceleme yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

SENATÖRLER DE GELDİ

Bu arada ABD'li senatörler John McCain ve Joe Lieberman da THY'nin tarifeli uçağı ile Hatay'a geldi. Senatörler, Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ndeki çadır kentlerde inceleme yapacak.

SINIR İHLALİ GERDİ

Suriye'de dünkü iç çatışmalar Kilis'in Öncüpınar sınır kapısına yakın bölgede cereyan etmiş, burada kullanılan silahlardan çıkan kurşunlar sınırımızda sığınmacılan için kurulan çadırkentte 4 kişinin yaralanmasına yol açmış, bu durum 'sınır ihlali' olarak değerlendirilmişti. Ayrıca çatışma bölgesinden 19 yaralı Türkiye'ye giriş yapmış, bunlardan 3'ünün öldüğü açıklandığı halde ölü sayısının 2 olduğu belirtildi. Suriye'de bugün 'ateşkes' ilan edilmesi önerilmişti.

İLK GİRİŞLER 4 HAZİRAN 2011'DEYDİ

Geçen yıl Haziran ayının ilk günlerinde Cisr-üş Şuğur kasabasında 120 polisin öldürüldüğü iddiası üzerine Suriye ordusunun bu bölgeye operasyon düzenlemesi üzerine Suriyeliler Türkiye'ye sığınmaya başladı. 4 Haziran 2011'de çoğu kadın ve çocuk 41 kişi, Hatay'ın Altınözü İlçesi'ne bağlı Karbeyaz Beldesi'nden Türkiye'ye giriş yaptı. Suriyeliler, Yayladağı İlçesi'nde kullanılmayan TEKEL binasına kurulan çadır kentte yerleştirilmeye başlandı. Bu tarihten sonra akın akın Türkiye'ye gelen Suriyeli sayısı 38 bin 704'e çıktı. Bazılarının dönmesi üzerine bugün itibarıyla Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısı 24 bin 288 olurken, sığınmacılar için, Hatay'ın Yayladağı, Altınözü, Reyhanlı İlçesi'ne çadır kentler, Kilis'in Öncüpınar Gümrük Kapısı Hac Konaklama Tesisleri'nde konteynEr kent kuruldu. Suriyeli akının devam etmesi üzerine bu kez Gaziantep'in Nurdağı, İslahiye ile Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ne çadır kent kuruldu. Hatay'a gelen Suriyeliler, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa'ya gönderildi.

ANGELINA JOLIE, SURİYELİLER'İ ZİYARET ETTİ

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi olan ünlü aktris Angelina Jolie, 16 Haziran 2011'de Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ndeki çadır kentti ziyaret etti. Sevgi gösterileriyle karşılanan Hollywood yıldızı, çadır kent içindeki sahra hastanesine geçip, buradaki yaralı ve hasta Suriyeliler'le görüştü ardından da kamptakilerle oturup dertleşti. Ardından da Hatay'dan ayrıldı.

Suriye'deki iç çatışmalar sırasında Türk vatandaşları Hayrettin Ayoğlu, Suhpi Ezer, Hasan Koçak ve Mustafa Üçtaş hayatını kaybetti.



DHA(OA/İD)