İstanbul'da bir avukatın yanında çalışan Çayan Birben, hafta sonu tatilini geçirmek üzere Yalova'ya ailesinin yanına geldi. Pazar günü öğleden sonra dolaşmaya çıkan Çayan Birben, Fevzi Çakmak Mahallesi Yıldız Sokak Abdullah Baştürk Parkı’nda çıkan kavgayı görüp ayırmaya gitti. Çayan Birben, bir anda kargaşanın ortasında kaldı. Bu sırada yakında bulunan ve kavgayı görüp müdahalede bulunan polisler, iddiaya göre arbede sona ermeyince tarafları ayırmak için biber gazı kullandı.

Astım ve panik atak rahatsızlığı bulunan Çayan Birben, iddiaya göre biber gazından etkilendi. Nefes alıp vermekte güçlük çeken ve yakındaki bir internet kafeye giren Birben, buradaki tuvalette elini yüzünü yıkamaya çalışırken baygınlık geçirip düştü. İnternet kafedekiler, kavganın ardından içeri geldiklerinde Birben'i yerde yatarken görünce, hemen ambulans çağırdı.

Çayan Birben, gelen ambulansla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Koma halinde olan Birben, burada Yoğun Bakın Ünitesi'nde tedavi altına alındı.

AİLESİ: BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİ

'Ergenekon' davasının tutuklu sanığı CHP Milletvekili Prof. Dr. tutuklanan Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın amcasının kızı olan ve hastane bahçesinde gözyaşı döken 4 çocuk annesi Yücel Birben, "Oğlum ne olursun Çayan’ım beni böyle çaresiz bırakma" diye feryat etti. Anne Birben, doktorların kendilerine oğlunun beyin ölümünün gerçekleştiğinin söylendiğini, ancak bunu bir süre önce kalp ameliyatı olan eşi Ahmet Birben'e söyleyemediklerini belirterek, "Ona 'tedavisi sürüyor' diyebildik" dedi.

Çayan Birben'in dayısı Müfit Haberal, polisin, uyarılara rağmen biber gazı sıktığını iddia etti. Müfit Haberal, "Hiçbir bıçağın ve silahın olmadığı kavgada polisler biber gazı sıkmış. Ellerine aldıkları biber gazını silah gibi kullanıyorlar. Doktorlar beyin ölümünün gerçekleştiğini bize söyledi. Makineye bağlı yaşatılıyor. Fişi çekildiği zaman ölümü gerçekleşecek. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız" dedi.

"OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ"

Ailenin avukatı Melike Korkmaz ise olayını peşini bırakmayacaklarını söyledi. Ailenin, konuyla ilgili Yalova Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen avukat Korkmaz, "Çayan Birben’in kavgayla ilgisi yoktu. Adli Tıp raporunu bekleyeceğiz. Kesin ölüm nedeni belirlenecek. Orada bulunan birisi biber gazı sıkıldıktan sonra tansiyonu yükselip, beyninde bir damar patlıyorsa bunun sebebi tabi ki biber gazıdır" dedi.

HASTANE: DURUMU ÇOK AĞIR

Hastane yönetimi ise doktorların aileye beyin ölümünü gerçekleştiğini söyledikleri Çayan Birben'in durumuyla ilgili kesin açıklama yapmadı. Beyin ölümü gerçekleştiğine dair şu anda resmi açıklama yapılamayacağını belirten bir yetkili, "Bu konunun kesinlik kazanması için 5 hekimin imzası gerekiyor. Bu sağlanmadı. Ama durumu çok ağır. Kesin ölüm nedeniyle ilgili de şu anda yapılacak olan açıklama yanlış olabilir. Yakınları astım ve panik atak olduğunu söylüyor. Bunlara bağlı olarak mı fenalaştı, gazan mı etkilendi, düşünce başına bir darbe alıp iç kanama geçirdi mi otopsiyle belli olacak" dedi.

Yalova Valisi Esengül Civelek, "Olaya otopsi açıklık getirecek" dedi.