BDP, yarın Van'da kutlayacağı nevruz etkinleri için hazırlıkarı sürdürüyor. Nevruz tertip komitesi kutlamaların yarın İtfaiye Meydanı'nda yapılması için Van Valiliği'ne başvurdu. Ancak, İçişleri Bakanlığı'nın 'Nevruz 21 Mart'ta kutlanacak' genelgesi gerekçe gösterilerek izin verilmedi. BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP İl Başkanı Cüneyt Caniş ile basın toplantısı yaptı.

Gür, Diyarbakır'da pazar günü halkın barikatları tek tek aşarak kutlama alanına girdiğini, Türkiye'de de Kürtler'in barikatları tek tek aşarak haklarına kavuşacağını söyledikten sonra şöyle devam etti:

"Biz Türkiye'nin 4'üncü büyük partisiyiz ve TBMM'de grubumuz var. Partimizin düzenlediği bir etkinliğin engellenmesi kabul edilemez. Önceki yıllarda da bu tür etkinlikler düzenledik. Bu yıl da halkımızın yanında olacağız ve onlarla birlikte nevruzu kutlayacağız. Amacımız; kavga ya da dövüş değil, nevruzun dayanışma ve direniş ruhunu ayağa kaldırmaktır. Nevruz kutlamalarında kimliğimizi, örgütlenme özgürlüğümüzü, anadilimizi ve demokratik özerkliği haykıracağız. Nevruzu olay çıkarmaya bahane olarak göstermek amacında değiliz. Nevruzu bize zehir eden bir hükümet var. Güvenlik güçlerinin müdahalesi olmazsa kesinlikle bir olay çıkmayacaktır. Bunu iddia ediyorum. Ama birileri halka saldırırsa bu halk da direnişini gösterecektir. Nevruzu barış içinde kutlamak istiyorsak alanda polislerin olmasını istemiyoruz. Polisler kitlemizden uzak dursun. Bizim düzenleyeceğimiz mitingler izne değil, bildirime tabidir. Biz program yapacağımız alan ve tarihini önceden gerekli yerlere bildiririz. Güvenlik güçleri de güvenlik önlemi almakla hükümlüdür. Bunun dışındaki her şey yasadışıdır."

"NEVRUZU PAZARLIK KONUSU YAPMAYACAĞIZ"

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya da halkın bayramı idari izinle kutlamasının kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi. Başkan Kaya, önceki yıllarda nevruz kutladıklarını belirterek, "2008 yılında da izin verilmedi ve 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu yıl da aynı durum deneniyor. Kutlamalara izin verilirse 2008'de bir olay yaşanmayacaktı. Israrla bunu savunmanın bir anlamı yok. Daha önce bir çok etkinliğimizde orta yolun bulunması için uzlaşı için ön ayak olduk. Ancak, nevruzu pazarlık konusu yapmayacağız" dedi.



GÖ(FE/İD)