Şanlıurfa'da, Çağdaş Hukukçular Derneği Anayasa Platformu tarafından 'Günümüz şartlarında anayasa yapmaya hazır mı?, Günümüz Türkiye'si Anayasa yapmaya hazır mı?' adlı çalıştay düzenledi. El Ruha Otel'de düzenlenen çalıştaya, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nemci Yüzbaşıoğlu, gazeteci Ferman Salmış ile bir grup avukat katıldı. Çalıştayın açılış konuşmalarının ardından ilk sözü alan BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, salonda bulunanları Kürtçe selamladı. BDP olarak Anayasa Komisyonu'na herkesin ön koşulsuz katılımını istediklerini belirten Beştaş, "Yeni Anayasa ile demokratik siyasetin önü açılmalıdır. Örgütlenme ve demokratik ifade özgürlüğü sağlanmalıdır. 12 Eylül'ün üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen halen bu uygulama devam ediyor. Türkiye'de halen özgür ifade ve demokratik ifadenin yasaklı olduğunu bu dönemlerde bile görüyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın yurt dışında demokrasi havarisi kesildiğini, Türkiye'de ise demokrasiyi askıya aldığını ileri süren Beştaş, şöyle konuştu:

"Başbakan çifte standart uyguluyor. Biz yeni anayasayı özgürce tartışamıyoruz. KCK adı altında yürütülen operasyonlarda 7 bin yönetici ve üyemiz tutuklandı. Uludere'de katliam yapıldı ve halen failleri bulunmadı, 1 kişi bile tutuklanmadı. Mardin'de baba ve kızı karakola bir kilometre uzaklıkta öldürülüyor ancak, savcı ve asker olay yerine gitmiyor. Başbakan Uludere katliamından sonra çıkıp kurumlara teşekkür ediyor. Bu atmosferde anayasa yapmaya çalışıyoruz. Baskıcı bir ortamda, baskıcı bir anayasa olur. Bize karşı ayrılıkçı bir tutum sergileniyor. Türkiye'de ciddi demokratikleşme sorunu var. En önemlisi Kürt Sorunu var. Kürt sorunu ancak demokratik yolla çözülebilir. Anayasa toplumu eşitleyen bir ruha sahip olmalıdır."

Ergenekon Operasyonu kapsamında komutanların tutuklandığına değinen Beştaş, askerlere Fırat'ın doğusundaki cinayetlerin sorulmadığını öne sürerken, "Sadece iktidara yöneltilen tehditler sorgulanıyor. Sorun eşit yurttaş olma sorunudur. Yoksa slogan atana 12 yıl ceza verip, adam öldürenleri yargılamamakla bir yere varamayız" diye konuştu.



AL,ÖP(HK/İD)