Cezaevlerinde sürdürülen açlık grevlerine destek vermek amacıyla Çakmak Mahallesinde toplanan yaklaşık 500 kişi, Siirt Cezaevine doğru yürüyüşe geçti. Siirt BDP İl Başkanlığınca düzenlenen yürüyüşe, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat,  Belediye Başkanı Selim Sadak, Eruh Belediye Başkanı Melih Oktayı, Kurtalan Belediye Başkanı Nejat Yılmaz da katıldı. Toplu halde sloganlar atarak F Tipi Cezaevine yürümek isteyen BDP'lilerin önünü kesen polis, slogan atmadan yürümelerini istedi. Cezaevi önüne gelen BDP'lilere hitaben Batman Milletvekili Ayla Akat bir konuşma yaptı. BDP'li vekil Akat, anaların cezaevleri önünde gecelemesi, binlerce ailenin cezaevlerindeki açlık grevi dolayısıyla uykusuz kalmasının ortada bir sorun olduğunu gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Ama, ne yazık ki ülkeyi yönetenler bugün kendi idari pratiklerinin sebebiyet vermiş olduğu bu sorunu görmezden geliyorlar. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa cezaevlerinde bulunan on bini aşkın kişi süresiz dönüşümsüz açlık grevine girmiş durumda. Ve ülkeyi yönetenler bu gerçeklere sırtını dönerek ülke insanına her gün yalan yanlış bilgilerle halkı yönlendirerek bir çözüm geliştireceklerine inanıyorlar. 12 Eylül'de açlık grevine başlamış olan 63 tane can var yavrumuz var, kardeşimiz var, eşimiz var, babamız var ve bizler onların 66 gününe vardırmış oldukları bu eylem için bir kez daha sorumluların duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bugün eğer bu açlık grevine gerekçe olan nedenler siyasi iktidar tarafından görünmüş olsaydı, her halkın Kürt halkının da diliyle kimliğiyle, kültürüyle yaşamasının önündeki engeller kaldırılmış olsaydı, yine bu halkın önderiyle buluşmak, önderliğinin özgürlüğünü, sağlığını, güvenliğini talep etme hakkı engellenmemiş olsaydı bugün cezaevlerindeki on bine yakın insan bu eylemi geliştirmek durumunda kalmayacaktı. Eğer bu eylem bugün 66 gününe vardırılmışsa tek sorumlusu AKP'dir, AKP iktidarıdır, siyasi iktidardır. Ve bu güne kadar yaşanan tüm olumsuzluklardan siyasi iktidar sorumlu olduğu gibi bugünden sonrada açığa çıkacak her türlü olumsuzluktan bizzat Başbakan'ın kendisi ve AKP iktidarı sorumlu olacaktır." 

Açıklamadan sonra BDP'li vekil Ayla Akat ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, tutuklu ve hükümlülerle görüşmek için Siirt cezaevine girdi. Tutuklu ve hükümlülerin yakınları olan kadınlar ise, cezaevinin önünde oturarak, zılgıt çekti.

B1 VİTAMİNLERİNE EL KONULDU

Öte yandan sabah saatlerinde Siirt Cezaevinde açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerle görüşmeye giden İHD Siirt Şube sekreteri Avukat Roja Aslan'ın yanında götürdüğü 20 kutu B1 vitaminine güvenlik güçleri tarafından el konuldu. İfadesi alınmak üzere Emniyete götürülen Avukat Aslan, daha sonra serbest bırakılırken, ilaçlara el konulduğu belirtildi. 



TK(GG/AAA)