Şanlıurfa’da, BDP Kadın Meclisi üyesi 80 kadın, 'Kadınım, ev işçisiyim, Grevdeyim' eylemini yaptı. Öğle saatlerinde BDP il binasından çıkan kadınlar, ellerinde ‘Kadınım erkek tarafından şiddet görüyorum, bugün görmek istemiyorum’, ‘Yasta değil isyandayız’, ‘Namus sizin belanız, yaşam bizim hakkımız’, ‘Köle değil ev işçisiyiz’, ‘Her gün temizlik yapıyorum, bugün yapmayacağım grevdeyim’ dövizleri taşınarak, Ahmet Bahçıvan İş Merkezine kadar zılgıt ve alkışlar eşliğinde yürüdü. Aralarında BDP İl Başkanı Fatma İzol’un da bulunduğu grup adına ilk açıklamayı BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan yaptı. Aydoğan şöyle dedi;

"Bugün en demokratik eylemimizde bile yine bir klasik olarak Şanlıurfa Valiliği tarafından izin verilmedi. Valinin bu eyleme izin vermeyişinizin gerekçesi nedir? Biz kadınlar olarak, bu sorunun cevabını merak ediyoruz. Kadınların özgürlüğünden korkan, kadınları siyasal ve ekonomik alanda yer almasından korkan bir vali Türkiye gibi başbakanın belirttiği üzere illeri demokrasinin olduğu bir ülkede valilik yapabilirimi gerçekten? İçişleri Bakanlığı’nın bu konuyu gözden geçirmesi gerekiyor."

"KADIN OLMAZ ZOR"

Şanlıurfa’da kadın olmanın çok zor olduğunu anlatan BDP’li Nursel Aydoğan, 8 ilde bu tarza eylemlikler yaptıklarını ifade ederek, kente feodal zihniyetin hakim olması ve kadın ölümlerinin fazla olduğu için bu eylemi yaptıklarını söyledi. Şanlıurfa’da kadının evde çıkmadığı, hapsedildiği hatta devlet yetkililerin bilgisi doğrusunda oy kullanamayan kadın sayısının fazla olduğu bir kent olduğuna konuşmasında dikkat çeken Aydoğan, şöyle dedi:

"Kadının meta gibi alınıp- satıldığı bir kentteyiz. Suriye’den kumaların getirildiği, küçük yaşta çocukların evlendirildiği ve töre cinayetine kurban edildiği bir kentteyiz. ‘Kadınım, ev işçisiyim, grevdeyim’ derken Urfa’da kadınların yaşadıklarına itiraz ettiğimiz için buradayız."

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı “Kadınım, ev işçisiyim, Grevdeyim” eylemine katılan kadınlara erkekler, tepsilere doldurdukları soğuk içecekleri kadınlara dağıtılarak, onlara destek oldu. 5 dakikalık oturma eylemi yapan kadınlar, daha sonra dağıldı.



AL(HK/İD)