Bahçeşehir Üniversitesi tarafından Merinos Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Siyaset Okulu’ programına BBP Genel Başkanı Mustafa Destici katıldı. Suriye, Terör ve Yeni Yerel Yönetimler Yasası hakkında öğrencilere deneyimlerini aktaran Destici, program öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hakkari’de 3 özel harekat polisinin şehit edilmesine üzüldüğünü belirten Destici, 1984 yılından beri Türk milletinin yüreğinin her gün yandığını söyledi. Gelinen noktada devleti yönetenlerin, henüz PKK terör örgütünü tanıyamadığını söyleyen Destici, "Uyguladıkları tedavi yöntemleri de buna bağlı olarak maalesef yetersiz kalıyor. 29 yıldır Türkiye, topyekûn mücadele etmediği gibi, bugün de maalesef terörle topyekûn mücadele verilmiyor. Bakın bugün sabah gördüm, OECD Türkiye’yi uyarıyor. ‘22 Şubat 2013’e kadar terörün finansmanı ile mücadele etmezsen, gerekli kararlılığı göstermezsen, seni üyelikten atarız’ diyor. Bizim yıllardır söylediğimizi söylüyor. Türkiye’nin terörün finansmanı ile mücadele etmediğini uluslararası bir kuruluş söylüyor, dayatıyor, tehdit ederek söylüyor" diye konuştu.

'HÜKÜMET GÜNÜ KURTARMA DERDİNDE'

Destici, Türkiye’nin güvenlik, terörün finansmanı, istihbarat, terörü destekleyen ülkelere karşı dış politika uygulamaları ile 29 yıldır gerektiği gibi mücadele edemediğini söyledi. Destici, şöyle dedi:

"Türkiye gerekli hazırlıklarını yapmadı. Maalesef yapmıyor. Ülkeyi yönetenler, idare edenler, günü kurtarma, geçiştirme derdi içerisinde. Bir de milletin kalbine bir kurşun sıkarcasına, hançer saplarcasına Apo ile İmralı’yla görüşmeler, Oslo görüşmeleri tekrar başlıyor. PKK’lılarla müzakere ve milletten gizli yapılıyor. PKK’nın siyasi sözcüleri ile görüşmelerden, Sayın Cumhurbaşkanı, hem iktidar partisi hem de Meclis Başkanının haberi olduktan sonra millet görüşüldüğünü duyuyor, öğreniyor. Ne konuşulduğunu bu milletin öğrenme hakkı yok mu? Hangi sözler verildi? Hangi pazarlıklar yapılıyor? Neyin karşılığında hangi anlaşmalar imzalanıyor? Bunları milletin bilmeye hakkı yok mu? Onun için hükümet açık ve şeffaf olmalı. Terörle mücadele konusunda çok açık ve şeffaf olmalı" dedi.

'MİLLETİN KARŞISINDA MAHCUBİYET DUYUYORUM'

Hükümetin içinde bulunduğu kararsızlıktan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir ileri bir geri politikaları derhal terk etmeli. Eğer siz Apo ile görüşmeyi kabul etmişseniz, Oslo’yu devam ettirmeyi kabul etmişseniz siz zaten terörle mücadelede sınıfta kaldığınızı, başarısız olduğunuzu, bununla baş edemeyeceğinizi bir nevi deklere etmiş oluyorsunuz. Sizin bu başarısızlığınız, ne Türkiye Cumhuriyeti Devletinin başarısızlığıdır ne de bu milletin başarısızlığıdır. Bu devlet, PKK ile PKK’nın ağababalarını yok etmesini, ortadan kaldırmasını bilir. Yeter ki topyekun ve kararlı bir mücadele sergilensin. Devleti yönetenler adına, hükümet edenler adına milletin karşısında mahcubiyet duyuyorum. Çünkü bu millet bunu hak etmiyor."

'TÜRKİYE ŞANSLI DEĞİL'

Suriye konusunda Türkiye’nin kendisini zor durumda bıraktığını vurgulayan Destici, bu konuda da şunları söyledi:

"Türkiye şu saat itibariyle çok fazla şansı olan bir ülke değil. Çünkü bu noktaya gelene kadar gerçekten yapması gerekenler vardı. Maalesef bugün geldiği noktada Türkiye, bir nevi kendi kendisini bataklığa sürükledi. Ve bu bataklıktan geri dönüşle ilgili çok güvenli yollar kendisine tesis etmesi lazım. Bunu yaparken de devletin ve milletin itibarını da düşünerek, akıllı, sükunetle, kararlı bir şekilde duruş sergileyebilirse bu işi Türkiye lehine çevirebilir diye düşünüyorum. Ama şu anda geldiğimiz noktanın Türkiye’nin lehine olduğunu hiç kimse söyleyemez. Türkiye hem asker, hem maddi, hem uluslararası, hem de İslam ülkeleri nezdinde büyük bir itibar kaybına doğru yürüyor."



SÇ(FK/CK)