GSM şirketi Hamidiye Mahallesi'nde Tevfik Sırrı Gür Stadyumu, Seyfi Alanya Spor Salonu ve Stat Apartmanı'nın da bulunduğu bölgede baz istasyonu kurdu. Baz istasyonunun kaldırılması için eylem yapan 104 mahalle sakini, sonuç alamayınca adlarına Kimya Mühendisi Sevim Yetim, 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, baz istasyonunun kaldırılma talebini reddetti. Bunun üzerine temyize gönderilen dosyayı değerlendiren Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, 'ret' kararını bozup ilgili mahkemeye geri gönderdi.

'İNSANLARIN YAŞAMINI PSİKOLOJİK OLARAK OLUMSUZ ETKİLEDİ'

Daire kararında ise, "Tesisin böyle bir yerde ve bu konumu ile kullanılmasının özellikle yakın çevresine zarar verdiği açıktır. Bu belirlemelere göre, dar anlamda ve para ile ölçülebilen bir zarar yok ise de, baz istasyonunun insanların kalabalık olarak yaşadığı yere yakınlığı, çevre binalarda ve davacıya ait konutunda yaşayanların sağlık yönünden büyük endişeler taşıdığı, aynı bölgede yaşayan insanların yaşamını psikolojik olarak olumsuz etkilediği ve bunun da insanların psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratacağı açık olup davacıların zarar gördüğünün kabulü gerekir" dedi. 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi de Yargıtay'ın kararı doğrultusunda baz istasyonunun kaldırılmasına hükmetti. Karar üzerine ilgili şirket, baz istasyonunu bulunduğu yerden söktü.

"İMECE USULÜ KALDIRMAYI BAŞARDIK"

Mahalle sakinlerini desteğiyle açtığı davayı kazan Sevim Yetim, 6 yıl boyunca radyasyona maruz kaldıklarını söyledi. Baz istasyonuna kurulduğu günden bu yana karşı olduklarını belirten Yetim, "Bir mühendis olarak insanlara zarar vereceğini biliyordum. Bundan hareket ederek dava açmaya karar verdik. Hemen yargı sürecini başlattık. Görülen dava sonunda baz istasyonunun kaldırılmasına karar verildi. Sonuçta başardık. Hem konut alanına hem de spor tesislerine çok yakın kurulan baz istasyonunu imece usulü kaldırmayı başardık. Kararın örnek olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.