Diyarbakır'da yerel bir televizyon kanalındaki programa katılan ve sorularını yanıtlayan Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'da 18 kilometrelik hafif raylı sistem için Ulaştırma Bakanlığına başvuracaklarını ve izin alınması halinde önümüzdeki yıl ihaleye çıkacaklarını anlattı. Baydemir, şöyle konuştu:

"Burada çağrıda bulunuyorum; Diyarbakır'lı girişimciler izin çıkması halinde gelip onlar bu sistemi yapsın. Fransız bir şirketi gelip yapacağını buranın yatırımcısının yapmasını çok arzuluyorum."

Ankara ve İstanbul'a gittiğinde elinin elbise ve ayakkabı almaya varmadığını ve herkese alışverişini Diyarbakır'da yapması tavsiyesinde bulunduğunu belirten Baydemir, şöyle dedi:

"Mülkiye müfettişleri bize 'Yapılan asfalt için vatandaş ve esnaftan katkı payı almadın' diye soruşturma açıyor. Bu ekonomik ortamda hangi esnaftan para alayım? Bu işin bu boyutu ve sıkıntısını da esnafın bilmesi gerekir. Diyarbakır'daki alışveriş merkezleri ve dükkanlarda satılan en küçük bir şey bu kentte üretilmiyor. Diyarbakır'da halka sattığımız ürünlerin en az yüzde 50'sini üretmediğimiz sürece halk fakirleşmeye devam edecektir. Küçük esnaf vergisini Diyarbakır'da, büyük esnaf ise vergilerini İstanbul ve Ankara'da ödüyor. Benim duruşum aynen esnafın duruşu gibidir. Bu esnafın vergisi bu kentte kalmalıdır."

"BDP BELEDİYECİLİĞİ KÜRT SORUNUNDAN AYRI ELE ALINAMAZ"

Belediye Başkanı Osman Baydemir, kendisinin BDP'li bir Belediye başkanı olduğunu, kendilerine oy veren ile vermeyen arasında bir ayrım yapmalarının söz konusu olmadığını da belirterek, şöyle konuştu:

"Belediye herkesindir. Bu halk oy versin ya da vermesin hizmetin en değerlisine layıktır. Alternatif bir belediyeyiz ve alternatif bir yerel yönetim modelini oturtmaya çalışıyoruz. BDP Belediyeciliği, Kürt sorunundan ayrı ele alınamaz. Belediye yöneticiliği Kürt sorunundan ayrı ele alınırsa çok eksik değerlendirmelere ortaya çıkar. Benim merkezi Hükümet ile problemin yok. Merkezi idare başarısız olmam için elinden gelen bütün çabayı sarf ediyor. BDP Belediyesi başarırsa BDP siyaseten başarır demektir. BDP'nin siyaset başarması için Osman Baydemir'in başarması lazım. Belediyeleri kaybettiğimiz gün, 'Kürt sorunu bitti' diyecekler. 'Bak halk size istemiyor' diyecekler, bütün çabaları budur. Bu nedenle BDP'li belediyelerin önüne engeller konulmaktadır."

Diyarbakır'da uygulamaya koymak istedikleri Dicle Vadisi Projesi için merkezi hükümetin hiç bir kurumunun kendileri ile ortak hareket etmediği için bu proje konusunda ilerleme sağlanamadığını söyleyen Baydemir, Diyarbakır'da görev yapan valilere de kendisi hakkında yanlış istihbaratların verildiğini ve bunlardan bazılarının sonra ortaya çıktığını savundu.



FA(GG/İD)