Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentte belediyenin 2012 yılında yaptığı, önümüzdeki dönemde yapacağı proje ve yatırımlarla ilgili bilgiler verdiği slayt gösterimi eşliğinde basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır'da büyük değişim ve dönüşümü gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlatan Baydemir, sert ifadelerle eleştirdiği TOKİ'yi sosyal projeler yapmak yerine emlakçılık yapmakla suçladı. Kentsel dönüşüp projesi olarak TOKİ'den farklı bakış açılarına sahip olduklarını söyleyen ve Sur İlçesi'nde TOKİ, Valilik ve Sur belediyesi ile ortak bir proje yürüttüklerini belirten Baydemir, şöyle dedi:

"TOKİ'nin temel yaklaşımı maliyetine konut üretmektir ve maliyetine yaptığı konutu yurttaşa vermektir. Diyarbakır'daki gecekondu bölgesinde veya kentsel dönüşü hak eden yerlerde yaşayan yurttaşlarımızın düzenli bir geliri olmadığı için bu sisteme yeteri miktarda girememektedir. Kamu olarak yapmamız gereken gecekonduyu yıkmak ve sahibine yerine bir konut vermektir. Biz geri ödeme gücü olmayan insanlarımızın toplu konut sürecine girmediğini ve bundan dolayı gecekondulaşmanın ortadan kalkmadığını söylemeye çalışıyoruz. Böylesi bir farklı bakış açımız var. Sur İlçesi'nde TOKİ ve Valilik ile yürüttüğümüz kentsel dönüşüp projesi kapsamında ikna yolunu esas alıyoruz, ikna metodunu esas alıyoruz ki bu zor ve meşekatli bir yoldur ve en doğru yol budur. Ama kimsenin kafası kırılmadan, burnu kırılmadan sonuç alıyoruz. Müzakere ve diyalog yolunu esas alıyoruz. Sonuçlarından memnunuz."

Baydemir, "Diyarbakır için kim ki, taş üzerine taş koyarsa bu konuda büyükşehir belediyesinin desteğine ihtiyaç duyarsa 8 yıldır bu bu kentteyiz, belediyenin kapısı ve yüreğimiz kapısı 24 saat açıktır. Bu konuda hiç kimsenin bir şüphesi olmasın" diye konuştu. 

"TOKİ, TABİR HOŞ DEĞİL AMA EMLAKÇILIK YAPIYOR"

Baydemir, TOKİ'nin hazine, mülkiyeti maliye hazinesine ait olan arazilerin çok önemli oranda, büyük parçalar halinde TOKİ'ye verdiğini söyledi. Baydemir, şöyle devam etti:

"Şüphesiz ki gerek olduğunda, ihtiyaç olduğunda kamu kurumları birbirine arazi verir, bu arazi halkın arazisidir. Ama bu imkanı biz alamıyoruz. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar 1 metrekare araziyi hazineden bedelsiz alamadık. Biz satın alıyoruz. Odunpazarı için hazine arazisi satın aldık. TOKİ aldığı arazinin içinde kendi imar planını uyguluyor. Bu manada belediyelere başvurmak zorunda değil, yasa ona yetki vermiş, yerelin yetkisi merkeze verilmiş. TOKİ, 4-5 blok inşaa ediyor, planlamış olduğu araziyi satıyor, parayı Ankara'ya taşıyor. Benim iddiam şu. Bugüne kadar TOKİ'nin, Diyarbakır'a yapmış olduğu tüm konutların maliyetini ortaya koyun, hesaplayın bir yere koyun. Diyarbakır'da sattığı arazi neredeyse bu maliyetin 4-5 katıdır. Aynı zamanda üretilen konutlar yine yurtaşa satılıyor. Temel eleştirimiz budur. Eğer arsa satılacaksa bu ticarettir bir sosyal konut projesi değildir. Ve satılacaksa o kaynağın yine Diyarbakır'da kalması gerekiyor. Arsayı bedelsiz alıyor, planlayıp müteahhitlere satıyor. Mütteahhitler konut yapıyor. Bir nevi TOKİ emlakçılık yapıyor. Belki tabiri hoş değil, ama niyayetinde böyle. Emlakçılık yapıyor."

Baydemir, Aziziye Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi'nin tek başına Kentsel Dönüşüm Projesi yürüttüğünü belirterek, evleri yıkılan konut sahiplerine Yeniköy'de ücretsiz konut verdiklerini söyledi. Baydemir, sağlıksız konutları yıkıp 96 adet sosyal konut yaptıklarını ve bunların 2012'te bitirmeyi hedeflediklerini belirtti. Dicle Vadisi Projesi kapsamında tarihi surlar ile Dicle Nehri'ni buluşturacak ve 670 hektarlık devasa bir alanı rekreasyon alanı olarak planladıklarını anlatan Baydemir, Dicle Vadisi Projesi'nin birinci etabı olan Fiskaya Şelalesi'ni tamamladıklarını söyledi. Projenin ikinci etabı olan Kültür Park Projesi'nin kamulaştırma çalışmalarını sürdürdükleri belirten Baydemir bunun da 2012'de ihalesinin yapılacağını ve Ekim 2013'te de tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti. Diyarbakır'ın akciğeri olma rolünü üstlenecek olan 670 hektarlık Talaytepe-Masfoştepe arasında kalan alanı Kent Ormanı'na dönüştürmek için proje hazırladıklarını anlatan Baydemir, Büyükşehir Belediyesi'ne ait yaklaşık 200 hektarlık alanda öncelikli bir çalışma yapacaklarını ve 2012'de buraya 10 milyon liralık bir yatırım yapacaklarını belirtti.

Baydemir, Diyarbakır'ın büyükşehir, merkez ilçeleri Yenişehir, Sur, Kayapınar ve Bağlar, çevre ilçeleri Çınar, Bismil, Hani, Dicle, Eğil ve Ergani olmak üzere 11 belediyenin katı atığını geri dönüşümünü sağlama ve bertaraf etmeye yönelik kapsamlı bir proje hazırladıklarını ve bunun için de Diyarbakır İli Çevre Hizmetleri Birliği'ni oluşturdukları belirtti.

Baydemir, "Yurtdışı kredi ve hibe bağlantıları Ankara tarafından onaylanmadığı süreç uzadı. Halen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlediği müşavir firma tarafından İhale Dokümanı ve Detay Projelerin hazırlanıyor. Bunlar 2012'de tamamlanacak ve 2013'te inşaat çalışmalarına başlanacak. Projenin maliyeti 27 milyon Euro'dur" dedi.

DİSKİ'nin yürüttüğü çalışma ve projeler hakkında da bilgi veren Baydemir, 2011 yılında Yenişehir'in 11 mahallesine içme suyu şebekesini döşediklerini 2012'de de Sur'un 40 köyüne ana şebekeden su vereceklerini söyledi. Bununla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Baydemir, 106 kilometrelik içme suyu şebekesinin yüzde 93'ünü tamamladıklarını da ifade ederek, "Köylere kanalizyasyon şebekisi de çekiyoruz"dedi. Kentin mevcut 135 bin tonluk içme suyu deposuna 30 bin tonluk gömme içme suyu deposu inşa edecekleri de belirten Baydemir, Dicle Barajı'ndan su pompalayan ve sürekli zemini kayan pompa istasyonu için icil bir pomba istasyonu projesi hazırladıklarınıda kaydetti.



FA,BB(GG/SS)