Batman Belediyesi bünyesinde bulunan ancak Batman Valiliği tarafından 23 Aralık 2011 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile sözleşme yapılmadığı gerekçesiyle kapatılan Orhan Doğan Eğitim Destekevi, düzenlenen protesto gösterileri ve BDP'li milletvekillerinin Valiliğe başvurusu üzerine yeniden açıldı. Yaklaşık bin öğrencisinin devam ettiği Orhan Doğan Eğitim Destekevi'nin yasal olmadığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı ve Batman Savcılığı tarafından iki ayrı soruşturma açıldı.

İçişleri Bakanlığı'ndan görevlendirilen müfettişler hazırladıkları raporda Batman Belediyesi Orhan Doğan Eğitim Destekevi'nin yasalara aykırı olduğu ve kapatılması gerektiğini bildirdi.

Batman Valisi Ahmet Turhan, Orhan Doğan Eğitim Destekevi'nin kapatılması kararını Batman Belediyesi'ne iletti ve bunun için 10 günlük süre verdi. Vali Turhan, "Eğitim kurumlarına ne kadar titizlikle yardımcı olduğumuz ortadadır. Fakat, bu karar müfettişler ile başsavcılığındır. Belediyenin yürütmeyi durdurma talebi için de 10 günlük süre tanındı" dedi.

Yaklaşık bin öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü Orhan Doğan Eğitim Destekevi'ndeki öğrencilerin istedikleri halde istedikleri dershanede eğitimlerine devam edebileceklerini söyleyen Turhan, "Öğrencilerimizin mağdur olmamaları için Batman'daki tüm dershanelere kayıtlarını yaptıracağız. Ücretini de biz karşılayacağız. Hiçbir öğrenci mağdur olmayacak" diye konuştu.

Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, kapatma kararının ellerine ulaştığını belirterek, "İçişleri Bakanlığı müfettişleri ile Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı bize ulaştı. Başta İdari Mahkeme olmak üzere üst mahkemelerin tümünde hukuki mücadelemiz sürecek. Karara itiraz edeceğiz. Nereden bakarsanız, bin öğrenci eğitim imkanından oldu. İkinci kez eğitim destek evine kapatma kararının çıkmasının üzüntüsü içindeyiz" dedi.

AA(GG/ESM)