NGS A.Ş. yetkililerinin düzenlediği toplantıya katılan Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale'nin, "Artık yöre halkının görüşü önemli değil" şeklindeki sözleri, duyanları hayrete düşürdü. 2009'daki yerel seçimlerde MHP'den başkan seçilen ve nükleer karşıtı politikasıyla bilinen Mehmet Kale, partisinden istifa edip bağımsız kaldı. Belediye Başkanı Kale, beldede 20 yıl belediye başkanlığı yapan selefi Kemal Güdül gibi nükleer karşıtlığını bırakırken, "Devletimizin büyükleri buraya nükleer santralin yapılmasına karar vermişler. Devletimiz 'Yapılacak' diyorsa, 'Bu bir milli projedir' diyorsa, bu milli projeye mutlaka bizlerin de katkısı olmalıdır. Bu saatten sonra da yapılsın mı? Yapılmasın mı? olayını tartışmak çok da mantıklı değil" dedi. Büyük tarım arazilerinin bulunmadığını belirten Kale, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nükleer santral hepinizin kafasında bir sıkıntıydı. Hepimiz santralin buraya yapılmasını istememiştik. Turizm güzelliğine sahip olan bir bölgeye nükleer santral yapılmasının mantık işi olmadığı kanaatindeyim ancak şu andan itibaren bu proje buraya yapılacak, Gülnar Aydıncık, Yeşilovacık, Silifkeli bölge insanları olarak bu riski biz taşıyoruz o halde bu riskin karşılığı olarak bizim de bazı isteklerimiz olacaktır. Bu isteklerimizin karşılanması yönünde Rus şirketi yetkilileri söz verdiler, isteklerimizi yerine getirecekler. Bizim elimizde atom mühendisi, nükleer fizik mühendisi bulunmadığı için 'Bunu niye getiriyorsunuz kardeşim' deme şansına da sahip değiliz. Fakat burada bir bahçıvan çalıştırılacaksa bu bizim insanımız olacak. Bu riski biz taşıyorsak, Gülnar'da işsizliğin sıfır düzeyde olması gerekir."

NÜKLEERİN BİR ZARARI YOKMUŞ

Büyükeceli'de 20 yıl süreyle başkanlık görevini sürdüren ve bunun son 3 yılı hariç, diğer dönemlerde nükleer karşıtlığı ile bilinen bir önceki belediye başkanı Kemal Güdül de nükleer enerjiyi şöyle savundu:

"Büyükeceli'de 20 yıl belediye başkanlığı yapmış biriyim. İlk etapta çevrecilerin verdiği bilgilerle nükleer santrale karşı çıkmıştım. Ama daha sonra onların söylediği gibi ne çevre kirliliği, ne deniz kirliliği, herhangi bir zararının olmayacağını, herhangi bir radyasyon kirliliği yaratmayacağını öğrendikten sonra nükleer santralin Büyükeceli'de yapılmasına karar verdim. Ben Büyükeceli'de nükleer santral yapılacak dediğim zaman iftiralara da uğradım. Bu iftiralar son dönemde seçimi kaybetmeme sebep oldu. Bugün Amerika'da 110 tane nükleer santral varsa Türkiye'de de olacak."

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü Sabahat Arslan gelişmeleri büyük kaygı içinde izlediklerini belirterek, "Nükleer karşıtı olan her iki başkan şimdi bir numaralı nükleer savunucusu olmuşlar. Bunu büyük şaşkınlık ve hayretle izliyoruz. Her iki başkan da önceden 'Akkuyu'da nükleere karşıyız, kesinlikle nükleer santrali kurdurmayacağız' diyorlardı. Şimdi ne oldu da çark ettiler? Oradaki seçmen onlara nükleer karşıtı oldukları için oy verip seçti. Neler değişti bir anlam veremiyorum" diye tepkisini dile getirdi.