Urla'da 4 yıl önce, İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonda, aralarında Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden, ihalesine fesat karıştırıldığı ileri sürülen Urla Meydan Projesi'ni alan üç firmanın yönetim kurulu başkanları ve sahipleri ile birlikte 13 kişi tutuklandı. Tutuklular daha sonraki duruşmalarda tahliye edildi.

İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki son duruşmaya, tutuksuz yargılanan Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu ile diğer sanıklar Mustafa Kemal Kesikoğlu ve Kemal Sağdıç ile avukatları katıldı. Sanık avukatlarının istemiyle hazırlanan ek bilirkişi raporunda, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karosmanoğlu'nun Urla Meydan Projesi ihalesine fesat karıştırmadığı, çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmadığı, URİT'in proje değişikliği kapsamında yüklenici firmaya fazladan ödendiği iddia edilen 252 bin liranın zimmet suçu oluşturmadığı, belediye şirkite URİT tarafından ödenen çiçek giderlerinin tamamının Belediye Başkanı Karaosmanoğlu'na ait olmadığı belirtildi. Ödemelerin temsil ve ağırlama giderleri çerçevesinde değerlendirileceği, ayrıca söz konusu döneme ilişkin yapılan harcamaların, yıllar ve aylar itibariyle, Urla ölçeğinde makul olduğu, bunların suç oluşturmadığı kanaatine varıldığı kaydedildi. Bilirkişiler Selçuk Karaosmanoğlu'nun URİT şirketi eski müdürü Seyhan İlem Tosun'nun 24 bin lirayı zimmetine geçirmesi nedeniyle İş Kanunu kapsamında işlem yapmaması ve kıdem tazminatı ödemesi nedeniyle 'görevini ihmal ettiği'ni, ancak İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'nin kesinleşmiş kararı uyarınca, teminatı irat kaydedilmemiş hususun, belediye başkanı açısından bir sorumluluk teşkil etmeyeceğini de aktardı.

Duruşma savcısı Kazım Arapoğlu, sekiz sayfadan oluşan son iddialarını mahkemeye sundu. Savcı Arapoğlu, Urla Belediye Başkanı Mehmet Selçuk Karaosmanoğlu ve eski belediye başkan yardımcısı Hasan Hüseyin Özden'in 'ihaleye fesat karıştırmak' ve 'görevi kötüye kullanmak' suçlarından 6 yıldan 15'er yıla, Ali Okur, Hasan Ege Tütüncüoğlu ve Doğan Şendil'in 'ihaleye fesat karıştırmak'tan 5 yıldan 12'şer yıla, Mustafa Kemal Kesekoğlu, Seyhan (İlem) Tosun, Kemal Sağdıç ve Rengin Öz'ün 'görevi kötüye kullanmak' suçlarından 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cesazı ile cezalandırılmalarını istedi. Savcı, Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu ile aralarında eski başkan vekili Bülent Nart, Bornova eski Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ve firma sahiplerinin de bulunduğu sanıkların 'suç örgütü kurmak', 'zimmet' ve 'Urla Meydan Projesi ihalesine fesat karıştırmak' suçlarından ayrı ayrı beraatlerini talep etti.

Ceza istenilen sanıkların avukatları, savcının iddialarıyla ilgili savunmak hazırlamak için süre istedi. Mahkeme heyeti de talebi kabul edip, karar vermek için duruşmayı 13 Mart'a erteledi.



BK(AÖ/SS)