GOPÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin yoğun bakım servislerinde tedavi gören 8 hastanın 13 Haziran gecesi yaşamını yitirmesi üzerine Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla soruşturma başlatıldı. İlk kez Sağlık Müdürü Saadettin Yazı'nın açıklamasıyla ortaya çıkan olayla ilgili olarak soruşturmanın sürdüğü belirtildi. Yapılan ilk incelemelerde ölen 8 hastanın farklı bölümlerin yoğun bakım servisinde bulundukları ve hastalığın son aşamasına geldikleri, bu nedenle de ölümlerin normal gözüktüğü belirlendi. Ancak soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

BAŞHEKİM AÇIKLAMA YAPTI

GOPÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. İbrahim Aladağ, Tıp Fakültesi Hastanesinin üçüncü basamak denilen, ileri evre, yani hastalığı son aşamaya gelmiş kişileri de kabul eden bir kurum olduğunu, bu nedenle ölüm riski yüksek hastaların da kabul edildiğini belirterek, yaptıkları incelemede ölümlerle ilgili hastanenin her hangi bir kusuruna rastlanmadığını belirtti. 13 Haziran gecesi farklı servislerde yatan hastalardan 5'inin hastalığın son aşamasına gelmiş kanser hastaları olduğu, diğerlerinin ise kalp krizi, beyin kanaması ve böbrek yetmezliği gibi ölüm riski yüksek hastalar olduğunu belirterek, sayının fazla olmasının bir kuşku doğurmuş olabileceğini anlattı. Ölenlerden kalp krizi geçiren hastanın başka bir sağlık kuruluşundan ağır durumda hastaneye giriş yaptığını dile getirdi. Başhekim Aladağ gerekli incelemeleri aynı gün kurum olarak yaptıklarını belirterek şöyle dedi:

5'İ SOLUNUM CİHAZINA BAĞLI DEĞİLDİ

"Yaptığımız incelemeler sonucunda net olarak şunu söyleyebiliriz. Şimdi hastalar zaten farklı saatlerde ve farklı servislerde vefat ediyorlar. Tabi talihsiz bir olay bunların aynı gün olması. Ama bunun dışında hastalardan 5'i solunum cihazına bağlı değil. Elektrik kesintisi olayında bildiğiniz gibi sıkıntı solunum cihazının işlev görmemesinden dolayı olabilir. Ama hastalardan 5'i zaten solunum cihazına bağlı hastalar değil. Onun dışında zaten hastanemizin teknik bir altyapısı var. Üç tane ayrı ayrı koruma mekanizması var. Şebeke kesintisi olduğu takdirde jeneratör devreye giriyor. Jeneratör devreye girmediği takdirde Ups'nin belirli bir koruma aralığı var. Ups devreye girmediği takdirde hasta başındaki solunum cihazlarının belli bir dayanma vakti var. Böyle bir sıkıntının yaşanmış olması şu an için imkan olmadığı tespitimiz dahilinde."

ÖLÜMLER 24.00 İLE 11.00 SAATLERİ ARASINDA

Başhekim Aladağ, yaşanan ölümlerin aynı gün aynı satte yaşanmış gibi algılandığını, oysa gün içerisinde gece 24.00 ile sabah 11.00 arasında değişik saatlerde gerçekleştiğini dile getirdi. Başhekim Aladağ, ölümlerin bakteri veya enfeksiyonla ilgisi olup olmadığı konusunda ise, "Düzenli olarak zaten enfeksiyon kontrolü yapılıyor. Şu anki bulgularda zaten enfeksiyon yönünde ölen bir hastayı göstermiyor" diye cevap verdi.

ŞİKAYET YOK

Ölenlerin ailelerinden kendilerine herhangi bir şikayet gelmediğini belirten Başhekim Aladağ, Sağlık Bakanlığı tarafından soruşturmanın başlatıldığını söyleyerek, "Evet soruşturma başlatıldığını biz de haber aldık. Bu tip incelemeler tam tersi kurum olarak bizi güçlendirir. Biz memnunuz. İnceleme sonunda da zaten sonuçlar ortaya konulacaktır" dedi.

AÇIKLAMALARDA ÇELİŞKİ

Bu arada Sağlık Müdürü Sadettin Yazı'nın dün hastanede ölenlerin 2 trafik kazası, 2 beyin kanaması, 3 kanser hastası ve 1 de kalp krizi vakası olduğunu açıklamasına karşın, hastane yönetimini ise ölenleri 5 kanser, 1 kalp krizi, 1 böbrek yetmezliği, 1 de beyin kanamalı hasta olarak açıklaması çelişkiye neden oldu. Hastane Başhekimi Doç.Dr. İbrahim Aladağ Sağlık İl Müdürlüğü ile kendilerinin yapmış olduğu açıklamalar arasında farklılık olmasını ise, "Yani trafik kazalarının yoğun bir şekilde yaşandığı bir güne denk geliyor. Muhtemelen yanlış bir bilgilendirme olmuş" diye değerlendirdi.

ÖLENLERİN İSİMLERİ AÇIKLANMADI

Gerek Sağlık İl Müdürlüğü, gerekse Hastane yönetimi tarafından 13 Haziran günü hastanede ölen isimler açıklanmadı. Ölümlerle lgili olarak da hasta yakınlarından şu ana kadar Sağlık Müdürlüğü veya adli kurumlara har hangi bir başvuru yapılmadığı öğrenildi.