Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Babacan, 2013 yılının Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, “Yanıbaşımızdaki Avrupa’da ciddi problemler yaşanıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da iç savaş var. Birçok ülkede tarihi dönüşüm var. Türkiye’nin bir yandan kendi istikrarını ve güven ortamını koruması, bir yandan da hızlı bir şekilde kalkınmasını sağlaması, son derece önemli. Bizim 2009 krizi öncesi ve sonrasında uyguladığımız politikalar, Türkiye’yi çok önemli bir oranda korudu ve Türkiye’nin küresel ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden biri olmasını sağladı. 2009 krizine giderken önceki dönemde bankacılıkla ilgili attığımız adımlar, bütçe açığını çok aşağılara çekmemiz, kamu maliyesi, sosyal güvenlik konularında yaptığımız reformlar bizi bu krizin etkilerinden korumuş oldu. Biz güveni önceleyen politikalar izledik. 'Devlet hesabını sağlam tutacak kamu maliyesinde güçlü olacağız’ dedik. 'Özel sektör eliyle ekonomik büyüme olacak’ dedik. Bu da bu şekilde gerçekleşiyor” dedi.

YARDIM ALAN ÜLKE OLMAKTAN ÇIKTIK

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye’nin yardım alan ülkeler listesinden çıkıp yardım eder hale geldiğini dile getirerek, “Dünya, büyük bir krizin içindeyken pek çok ülke Türkiye her açıdan rekor kırıyor. IMKB yeni bir rekor daha kırdı. Hazinenin borçlanma faizleri tarihi düşük oranlarda seyrediyor. Güven göstergelerine bakacak olursak piyasa faizleri, iş dünyamızın kredi faizleri ciddi bir düşüşü trendinde. Türkiye’nin çok farklı ve güçlü bir noktada olduğunu görüyoruz. Türkiye dışardan destek alan değil, yardım eden ve dışarıya destek veren bir ülke haline geldi. Türkiye, yardım alan ülkeler listesindeydi. IMF’ye 23 milyar dolar borcumuz vardı. Bu borç neredeyse sıfırlanırken Türkiye borç veren bir ülke oldu. Geçen ay Mısır’a 2 milyar dolar, Tunus’a 500 milyon dolar borç verdi. Merkez Bankası rezervi, 2002 yılında 28 milyar dolardı. Bugün Merkez Bankası döviz rezervi 120 milyar doları aşmış durumda. Türkiye, gelişme ve kalkınma yolunda önemli gelişmelere imza atmış bir ülke.”

KRİZİN YARATTIĞI FIRSATLAR DEĞERLENDİRİLMELİ

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye’nin önünde reform süreci olduğunu, krizin yarattığı fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Önümüzde uzun bir reform gündemi var. Eğitim, yargı reformları son derece önemli olacak. Reform sürecini büyük bir kararlılıkla sürdüreceğiz. Reformlar Türkiye’nin ekonomik ve siyasi istikrarının güçlenmesi açısından önemli olacak. İşgücü piyasasından tutun da enerji alanına kadar hızla koşmamız gerekiyor. Bu kriz dünyaya büyük maliyetler getirdi, ama fırsatlar da yarattı. Artık geleneksel pazarların dışındaki pazarlara bakmak lazım. Eskiden Almanya, İtalya gibi yakın ülkelere bakıyorduk ama artık Asya, Afrika ve Latin Amerika’ya bakacağız. İzmir’de de bu dinamizmi görmek gerekiyor. Kafa kafaya, gönül gönüle çalışmak gerekiyor. Birbirimize engel değil destek olmak ve iyi şeyler yapmak gerekiyor. Türkiye’nin gelecek perspektifiyle beraber ülkeyi güzel günler bekliyor” dedi.

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Başbakan Yardımcısı Babacan’a İzmir Saat Kulesi desenli vazo hediye etti.



Elif DEMİRCİ/İZMİR,