Konteynır kentte incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, düzenlediği basın toplantısında bir değerlendirme yaptı. Suriye'de baskı ve zulmün devam ettiğini ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini belirten Atalay, "Suriye'de yaşananlarla ilgili Sayın Annan'ın planını destekliyoruz. İnşallah, başarılı olursun, inşallah Suriye tarafı bunu bir imkan olarak görür de kurallara uyar. Ama şuna da dikkatli olmak gerek. Suriye'ye zaman kazanması için bir vakit verilmesin iyi denetlensin, doğrusu denetleme de iyi yürüyor. Sayın Annan ve Birleşmiş Milletler orada çok iyimser değiller. Yani denetleme iyi yürüyor dediğim, orada olan bitenler takip ediliyor. Olup bitenler iç açıcı değil, bu çerçevede herhalde Annan Planı'nın akıbeti BM ile uluslararası camia değerlendirecek ve gerekli tedbirleri alacaktır. Beklide bu Annan planının akıbeti bundan sonraki planın daha gerçekçi olması sağlayacaktır. Bizim dileğimiz uluslararası camianın ilgisi ve dikkatini çekmesidir. Suriye'de sürüp giden kendi vatandaşlarına karşı bu baskı ve şiddetin bir an önce sona erdirilmesidir. Türkiye olarak bizim hassasiyetimizi söylememize gerek yok. Biz Türkiye olarak Arap baharı konusunda halkların talepleri konusunda ve Suriye'de olan bitenler konusunda zaten tarafız, taraf olduğumuzu daha önce başkan beri açıkladık. O çerçevede elimizden geleni yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz"dedi.

Türkiye sınırındaki muhalifler ile Suriye ordusu arasında çıkan çatışmalarda ölenler ve yaralananlar olduğu yönündeki bir soru üzerine Atalay şunları söyledi:

"Bütün bunlar çok dikkatli bir şekilde değerlendiriliyor. Dünkü çatışma buraya intikal eden bir şey değil, Suriye tarafındadır. Son iki gece tekrar hareketlilik arttı silah sesleri arttı. Ama önceki olay, sınırın bu tarafına Türkiye'ye geçtikten sonra Suriye vatandaşına ateş edildi. Hayatını 2 kişi kaybetti. Bunun üzerine Türkiye çok ileri çalışmalar yaptı. Provokatif boyutlar dahil titizlikle değerlendiriyor. Endişe edilmesin hem Kilisliler için hem de konteynır kentte yaşayan Suriyeliler, bir risk ve tehlike yok. Gerekenler yapılıyor. Buraya intikal eden bir şey söz konusu olamaz. Suriyeli sığınmacılar ile ilgili harcadığımız yaklaşık 150 milyon dolar civarındadır. Yaklaşık şu zamana kadar harcanan rakamdır."