Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan konuşmasında bölgede barış istediklerini belirterek, "Türkiye olarak bizler bu bölgede, sadece ve sadece barış istiyoruz. Bizim derdimiz bu. Bizim asla savaş çıkarmak gibi bir derdimiz olamaz. Savaşın getirdiği neticeler Irak'ta ortadadır, Afganistan'da ortadadır ve şu kısa sürede Suriye'de 1,5 yıl içindeki bedel ortadadır" dedi.

Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile düzenlediği ortak basın toplantısında Akçakale'ye düşen top mermisi olayı sonrasında yaşananları değerlendirdi. Saldırı sonrası yüğun bir çalışma yaptıklarını belirten Erdoğan şunları söyledi:

"Yoğun bir şekilde önce biz uluslarası hukukta yerimizi güçlendirmek için başta dışişleri bakanım olmak üzere bütün görevli arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüler. Gerek Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi'nin daimi ve geçici üyeleri olmak üzere hepsi arandı. Bunun yanında Birlşemiş Milletler ve Arap Liginin özel temsilcisi olan Rahmi aynı şekilde arandı, kendisi ile defalarca görüşmeler yapıldı. Bu arada NATO Genel Sekreteri arandı. Kendileri olağan üstü, NATO Büyükelçileri toplantıya çağırıldı. Biz bu toplantıdan kendilerine göndermiş olduğumuz bu tür bir metin bekliyoruduk ve bu metinde NATO'dan aynı şekilde oy birliği ile geçti. Biz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ninde süratle bir adım atmasını istedik. Onlarda çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu saldırıları kınamaları noktasında, görüşülen her ülke bu saldırıyı şiddetle kınamıştır, kınamayada devam etmektedirler. Bizde bu süreci bu şekilde devam ettiriyoruz."

"SADECE BARIŞ İSTİYORUZ"

Bölgede bir savaş barış istediklerini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin sınırlarını koruyabilecek güce sahip olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye olarak bizler bu bölgede, sadece ve sadece barış istiyoruz. Bizim derdimiz bu. Bizim asla savaş çıkarmak gibi bir derdimiz olamaz. Savaşın getirdiği neticeler Irak'ta ortadadır, Afganistanda ortadadır ve şu kısa sürede Suriye'de 1,5 yıl içindeki bedel ortadadır. Buna bizim zaten evet dememiz mümkün değil. Biz bu işin süratle durdurulmasını istiyoruz. Çok açık, net söylüyorum, Rahimi kardeşime de söyledim. Şahsımın, tüm teşkilattaki arkadaşlarım, hepsinin; şu anda bizim yüreklerimiz yanıyor, ciğerimiz dağlanıyor. Çünkü burada bu insanların bu şekilde öldürülmesine, bir müslümanın, bir müslüman kardeşini bu şekilde katletmesine tahammül edemeyiz. Bu bir zulümdür ve zalimlerin yanında yer alamayız. Bu konudaki tutumumuz asla değişmeyecektir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlarını ve sınırılarını korumaya muktedir bir devlettir. Hiç kimse, hiçbir ülkede bizim bu husudaki kararlılığımız test etmeye kalkmasın. Bütün bu olaylardan sonrada, bugün bir tane top mermiside Hatay, Altınözü'ne düştü. Bir taraftan, 'kazaen oldu' deniliyor, öbür taraftan, bugün yine aynı şey oluyor. Bu nasıl kazadır. Bir kere kaza, iki kere kaza, üç kaza, dört kaza, beş kaza, altı kaza, yedi kaza, sekiz kaza... Nasıl oluyor bu kadar? Onun için biz tüm dostlarımızı da bu konuda hassas olmaya davet ediyoruz. Meclis'te bu sabah kabul edilen yetki tezkeresinin esas amacı da, caydırıcılığımız tahkimdir. Malumunuz savaş ve çatışmaları engelemenin en önemli araçlarında biride, etkin caydırıcılıktır. İşte, TBMM içerisinde bu teskereyi destekleyenler olmuştur, birde bu teskerenin karşısında direnenler olmuştur. Ama bu teskerenin karşısında direneneler, tarihe bunun hesabını veremeyeceklerdir. Bizde, halkımıza, meydanlarda, bu teskereye karşı direneleri çok açık, net anlatacağız."

"ENDİŞE VERİCİDİR"

Başbakan Erdoğan, Suriye'deki gelişmelerin bölgedeki barışı tehdit eder hale geldiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Suriye'deki krizin bölgesel barış ve güvenliği de açıkça tehdit eder hale gelmesi hiç kuşkusuz endişe vericidir. Bunun nasıl çözüleceği konusunda da İran ile müşterek çalışmalar içerisindeyiz. Bu çalışmaları daha da yoğunlaştırmak sureti ile ne gibi adımlar atacağımız noktasında, ben Dışişleri Bakanımı zaten talimatlandırdım. Aynı şekilde İran kendi dışişleri bakanının talimatlandırmış durumda. Dışişleri bakanlarımızın kendi aralarında zaten bu konu ile ilgili görüşmelei devam ediyor. Bundan sonrada bu şekilde bunun farklı bir yolda devam edeceği kanaatindeyim. Fakat bizim süratle buradan bir netice çıkarmamız, çok çok büyük önem arz ediyor."

ENERJİ KONUSU

Enerji konusundaki görüşmelerin yoğun bir şekilde devam ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, "Bugün yaptığımız bu yoğun, karşılıklı toplantılarımızda, bakan arkadaşlarımız, bakanların dışında onların sektörel bazda karşılıklı olarak yaptıkları görüşmeler var. Bunlar yarında devam edecek. Bu şekilde, Türkiye-İran arasındaki heyetler arası görüşmeyide inşallah en derin şekilde, neticelendireceğiz. Enerji konusunda da değerli kardeşimle biraz sonra akşam yemeğinde görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Temeni ediyorum o konuda da önemli neticeler istihsar elde edeceğiz" diye konuştu.

GÖ(SSA)