Faik KAPTAN-Murat ÇAKIR-İbrahim YILDIZ/İSTANBUL,  Resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ziyaret öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.


Ziyarete ilişkin bilgiler veren Erdoğan "Türkiye-Mısır ortak işbirliği konseyi toplantısının ikincisini yapmak üzere biraz sonra Kahire'ye hareket edeceğiz. Mısır ziyaretimizin birinci derecede ana sebebi budur. Bu ziyaretin sırasında gerek başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ ayrıca 8 bakan arkadaşım bana eşlik edecekler. Zira bu ortak işbirliği konseyi toplantısında sekreteryasının dışişleri bakanlığının yaptığı ve bakan arkadaşlarımızın muhataplarıyla birçok çalışmayı yürüttüğü bir süreçtir ve şu ana kadar ne yapıldı bundan sonra neler yapılabilir. Bunları görüşecekler. Kendi alanlarında ne yatırımlar yapıyoruz neler yapılabilir? Bunları görüşecekler. Gerek Ankara gerekse İstanblu'dan büyük bir işadamları grubu eşlik edecek ve Mısır ile Türkiye arasında iş adamlarımızın karşılıklı yatırımları, müşterek 3'üncü ülkelerde yapabilecekleri yatırımlar gündemimizde yer alacak. Üzerinde mutakıp kalınan anlaşmalar ve belgeler imzalamak suretuyle ilişkilerimizin hukuki çerçevesini oluşturacağız" diye konuştu.


Başbakan Erdoğan "Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve başbakan Hişam Kandil ile görüşmelerim olacak. Maalesef bu sabah bir tren ile öğrenci servis aracının çarpışması neticesinde 60'a yakın öğrenci yavrumuz maalesef Hakk'a yürüdüler. Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabırlar niyaz ediyorum ve Mısır yönetiminin de başı sağolsun diyorum. Şahsım ve milletimizin başsağılığı temmenilerini iletiyorum" dedi.


İki ülke arasındaki iş forumunun da gerçekleştireceklerini belirten Erdoğan, Kahire Üniversitesi'nde bir konuşma yapacağını ifade etti. Ortak kültürel tarihi mirası simgeleyen bazı yerleri de ziyaret edeceğini belirtern Erdoğan Kahire'deki Arap ligi dışişleri bakanları toplantısı kapsamında bazı görüşmeler de yapabileceğini söyledi.


"Mısır'da özgür bir ortamda gerçekleşen seçimler sonucu iş başına gelmiş bir yöntem var" diyen Erdoğan "İşbirliği bakımından yeni bur ufuk ortaya koyuyor. Türkiye olarak Mısır'ın içinden geçmekte olduğu reform sürecine desteğimiz bundan sonra devam edecek. Kardeş Mısır halkının sorunlarının karşısında elinden geleni yapacaktır. Ortaya koyduğumuz dayanışma ruhuyla devam ediyoruz. Dış politika alanında önemli bir ortak durumundadır. Bu süreç içerisinde Mısır ile Türkiye'nin dayanışması ve müşterek hareket edişi bölgedeki barış sürecini etkileme bakımından önem arzedecektir diye inanıyorum ve bu vesileyle Mısır ziyaretimizin gerek iki ülke gerekse bölge açısından hayırlara vesile olacağına inanıyorum ve oraya ulaşmadan basın mensupları aracılığıyla selamlarımı iletiyorum" diye konuştu.


AÇLIK GREVLERİ


Başbakan Erdoğan, "Arınç'ın açlık grevleri bitebilir ve Serap Eser'in katilleri de açlık grevine başladı.Bununla ilgili değerlendirmeleriniz nelerdir?" seklindeki bir soruya "Bu konuda alçık grevinin amacının ne olduğu önemli. Serap kızımızla ilgili ile örnek verdiniz. Serap kızımızın içinde bulunduğu otobüse molotof atarak ölümüne sebep olan katillerini de açlık grevine başladığını söylediniz.


Bu bir şantaj değil de ajitasyon değilde nedir? Bunlar kalkıp açlık grevine gidecek ne olakca. Bunlar hep şantaj. Hükümet sözcümüz bu lafları kullanmıştır doğrdudur. Bizim derdiğimiz insanların grev yapmak suretiyl ölmesine çanak tutmak değil. Derdimiz cezaevi ortamlarını en güzel şartlara getirmek suretiyle tutuklu ve hükümlülerin görevlerini yerine getrimseni sağlamaktır. Bu açlık grevlerinde bunlara yönelik birşey söz konusu değildir. Tamamen dışarıda olan birşeydir. Avrupa Parlamentosundan yapılan açıklamayı duydunuz. Bu yöntemlerle hak elde edilemez. Şu anda bunları açlık grevlerine sevk eden parti parlamentoda. Bu siyasi parti bu tür tavırları istekleri burada versin. Ama onlarda aç kalmak sureytiyle ölün demek suretiyle değil. Açlık grevi yolunun yanlış olduğunu anlatıyoruz. Bu yanlış yoldan bir an önce dönülür ve böylece ülkemizin gündeminden yanlış yöntem düşürülmüş olur. Bu tür şantajlara da bazı mahfillerin gerek medyade gerek farklı yerlerde olsun çanak tutmaması gerekir. Ama biz hükümet olark asla cezaevlerinde bu yöntemle kimsenin ölmesine fırsat vermeyiz, zemin hazırlamıyız. Bunun içinde sağlık bakanlığımız mensupları gerekli ihtimamı göstermektedir. Uluslararası hukuk içerusinde gereğini yapmaktadırlar. Mahkum ve tutukluların kendilerine sağlık yönünden müdahale edilmemesi husus yönünde gerekli ihtimamı gösterip tedavisiyle ilgilenmektedirler" şeklinde yanıt verdi.


"OBAMA'DAN DA SİZDE İSRAİL TARAFINDAN ATEŞKESİ EŞ ZAMANLI SAĞLAMAK İÇİN GİRİŞİME BAŞLAYIN DEDİM"


Başbakan Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırıya ilişkin Obama'yla neler konuştunuz" şeklindeki bir soruya


"Obama ve Putin ile dün yoğun bir görüşme trafiğimiz oldu. Gerek Obama gerek Putin gerek Halid Meşal ve gerek Mursi'yle birer görüşmem oldu. Bu görüşmeler esnasında Obama ile görüşmemde bizim gerek Hamas gerekse mısır cumhurbaşkanı Mursi'yle görüşmek suretiyle işin bu yanında bir ateşkesi sağlamak sayın Obama'dan da sizde İsrail tarafından ateşkesi eş zamanlı sağlamak için girişime başlayın dedim. Aynı talebi Putine'de ilettim. Süratle çalışma çerçevesinde 24 saat içinde çözersek çünkü rakam her an büyüyor. Şuanda görüldüğü gibi 40'a yakın Gazze tarafında maalesef ölüm vakası var. Bunların çoğu çocuk ve kadın. İsrail 3 tane ölüsüyle dünyaya ayağı kaldırıyor. AB bunu savunma hakkı olarak görüyür. Aslında ateşkesi bozan İsrail. Ateşkesi bozuyor ve bombalamalaya başlıyor karşı bir atım yapılıncada hemen suçlu olarak ortaya Filistin veya Gazze çıkarılıyor. Bu tabii çok yanlış bir yaklaşım tarzı. Burada her zaman oyunudur bu İsrail'in. Haklı solarak Gazze şunu söylüyor. Bu işin garantörü kim olacak. Gerçekten ABD garanti veriyorse hemen herşeyi durdurmaya hazırız diyor. İsrail tarafından da sayın Obama şu görüşmeleri yaptıysa bizden sonra Musri'yle görüşme yaptılar. Aynı konular yine işlendi. Tekrar kendileriyle görüşmeler yapar inşallah. Bu ateşkesi bu ölümlü kanı durdurmuş oluruz. 2008 seçimlerinden öncede o zaman bin 500 Gazzeli öldürüldü. 5 bini aşkın yaralı vardı. Hemen arkasında seçim vardı. Yine böyle seçim öncesi patlak vermesi yeni bir durum değil. Temenni ederim ki süratle aşmış oluruz" diye yanıt verdi..


ÇAMLICA TEPESİ'NE CAMİİ YAPILMASI


Başbakan Erdoğan Çamlıca Tepesi'ne yapılması planlanan cami için hazırlanan projelerle ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine "


Bir defa bu konuda 90'ı aşkın proje katıldı. 90'ı aşkın projeden değerlendirme yapıldı. Burada birinciliği layık proje olmadı. Gönül onu da arzu ederdi. Şu anda görüldüğü kadırıyla ilk on ortada var. Mansiyon da dahil olmak üzere. Nihai değerlendirmesini arkadaşlar yapıyor. Bu değerlendirmeden sonra olurki bazı yerlere müdahale olur ve hayırlısıyla Çamlıca tepesinde İstanbulumuzun çok çok önemli eserimizin temelini atar ve süratle bittiğini görmeyi arzu ederiz. Birçok şeyler yazıldı. Mimarlar oraya matematik olarak bakamaz. Her mimarın farklı bir yorumu vardı bu tabiidir ki hepsinin çizgisi farklıdır. Ben çoğu zaman bazı mimar arkadaşlarımızın çizgilerini anlarım. Bu filancanın mıdır derim. Burada da buna benzer farklı yorumlar vardır. Haklı olabilirler. Onun içinde bu kadar talibin olması önemliydi, güzeldi. Her iki bayanın bu konuda ortaya koyduğu bakış çizgi yansıtmaları takdire şayandır. Son durumu bize sunacak arkadaşlar ondan snora hemen adımları suratle aacağız. Burada sadece cami olayı değil bütün kulelerden büyük Çamlıca temizlenmiş olacak. Bunua TRT TV kulesi de dahil tek kulede toplama kararımız var. Bu kule özellikle bir kule olacak. Restoranlarıyla herşeyi farklı bir kule olacak. Dolayısıyla o kirlilikten Çamlıca tepesini kurtarmış olacağız. Baz iistasyonu sebebiyle sıkıntı geliyordu. Bunu da minimize etmış olacağız" diye yanıt verdi.


KUZEY IRAK'TAKİ ENERJİ SORUNU


Erdoğan, Suriye'de yaşanan olaylar ve Kuzey Irak'ta enerji alanında yapılan görüşmelerle ilgili bir soruya da " Suriye konusunda bizim şu andaki gerek konteynır gerek çadır kamp konusunda azami tedbirleri almaya devam ediyoruz. Van'da boşa çıkan konteynırları Kahramanmaraş ve Gaziantep'e taşıyoruz. Yeni açılan kamplarda değerlendiriyoruz.


Enerjiyle ilgili gelişmeleri Neçirvan Barzani ile bu konuları ele aldık. Gerek enerji bakanım gerek yerel yönetimin enerji bakanı çalışmalarını yaptı. Bugün hala bu çalışmalar devam ediyor. İmzalaar atıldı. Gerek doğlgazda ham petrolde çalışmalar yapıldı. Merkezi yönetimi sıkıntıya düşerecek birşey söz konusu değil. Kuzey Irak kendi tasarruf alanı içinde yapması gerekeni yapıyorlar. Bunun dışında birşey söz konusu değil. O alan içinde yaparken de kendisi bize ham maddeleri petrolü verirken işlenmiş ürünleri alıyor benzin ve mazot gibi. Bunlarla çalışmaları sürdüreceğiz. Çünkü Irak'ta sıkıntı yok Süleymaniye gibi noktalarda enerji sıkıntısı var. Süratle yapılması gerektiğini ifade ettiler. Yatırımcı kurululuşlarımız bu konuda adım atıyor atacaklar" şeklinde yanıt verdi.


FK-MC(FOTOĞRAF)